Pandemrix-sprutan resulterade i ALS-Bulbär: ”Jag kan inte tala längre och matas med sond”

Jag blev vaccinerad mot svininfluensan i december 2009 i Trelleborg. Den 31 december 2009 började det kännas lite konstigt i min hals. Jag hade tagit vaccinet dels för att jag ville vara lojal mot mina barn och barnbarn, dels för att vi hade bokat en resa till Thailand i början av januari 2010. Jag ville ju inte bli sjuk i utlandet. Men när vi kom ner till Thailand började min heshet bli mer och mer påtaglig. Vi var borta en månad och när vi kom hem igen uppsökte jag vår vårdcentral. Jag förklarade dilemmat med min heshet och fick en massa mediciner men inget hjälpte.

Efter 3 månader fick jag en remiss till öron, näs- och halsmottagningen i Trelleborg. Jag blev röntgad igen. Då upptäcktes svullna näsmusslor. En mindre operation blev bokad till augusti 2010. Läkaren som då skulle göra ingreppet hörde med en gång på min röst att detta inte rörde sig om några svullna näsmusslor, utan om något neurologiskt. Han remitterade mig följdaktligen till neurologen i Trelleborg. Under hela denna tid, från det att jag fick de första symptomen, hävdade jag att det var vaccinet som jag hade blivit sjuk av.

I november 2010 kom jag till neurologen. Nya undersökningar och nya tester. Allt visade sig vara normalt. Jag fick en remiss till EMG-test i Malmö. Efter andra gången upptäcktes det att mina tungmuskler inte fungerade som de skulle.

I april 2011 fick jag slutligen en diagnos: ALS-Bulbär. Jag kan inte alls tala längre och har jättesvårt för att äta och dricka vilket i sin tur gjort att jag tappat cirka 20 kg i vikt. Detta gör att jag blir mer mottaglig för infektioner. Därför blev jag sjuk nu strax innan julen 2011. Den 14 december lades jag in på sjukhus och fick stanna där några dagar för att hämta lite krafter. Läkaren rekommenderade då att man skulle sätta in en så kallad peg genom vilken jag skulle få min näring. Nu har jag fått pegen inopererad. Jag sköter själv sondmatningen med hjälp av min man.

Allt detta bara för att jag ville vara lojal mot mina medmänniskor och ta vaccinet. Detta är fruktansvärt och ingen vill ta något ansvar för detta giftiga vaccin som inte var ordenligt testat. Hela vårt sociala liv är ett minne blott. Jag kan inte göra några restaurangbesök längre eftersom mitt bordsskick påminner om en 1-åring vid matbordet. Vårt sociala nätverk har blivit mindre eftersom jag inte gärna sitter med vid andras matbord. Detta innebär i sin tur att vi blir väldigt isolerade från omvärlden. Sprutan har fördärvat våra liv – inte bara för mig själv utan även för min man. Det värsta tycker jag är att ingen vill ta sitt ansvar, Socialstyrelsen skyller på Läkemedelsverket och vice versa. Man kan ju faktiskt undra om det är så vårt samhälle skall fungera!? Den lilla människan får bara ett direktiv om att göra si eller så. Sedan när något går snett är det ingen som vill ta något ansvar.

Ann-Christin Fransson

Tidningen Trelleborgs Allehanda har publicerat en artikel om Ann-Christin

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

 1. Med tanke på att dessa vacciner innehåller neurotoxiska ämnen så borde det inte vara särskilt svårt att se sambandet.

 2. Vaccinet utlöser något, det finns en disposition i kroppen som triggas igång.
  Är det biverkan eller något som skulle ske ändå. Det är väldigt svårt att säga med säkerhet. Men det som är säkert är att vaccin innehåller immunstimulerande medel och virus och konserveringsmedel och annat smått och gott som inte alla kan stå emot utan att reagera. Ingen kan med säkerhet säga att detta är ofarligt.

 3. Linda: Vilket vaccin har denna biverkning? I vilket fall är mitt exempel extra bra i så fall. Man kan inte hur som helst tillskriva vacciner (eller andra faktorer) orsaker utan att utreda ordentligt. I mitt exempel vore vaccinet oskyldigt och det vore då både klumpigt och okunnigt att säga något annat.

  Marina: Det är en jättebra fråga! Om man som i fallet med Pandemrix ser en ökad förekomst av specifika symptom efter vaccination bör man absolut utreda. Men en ökad förekomst räcker inte i sig för att fälla vaccinet. Man måste först utesluta andra så kallade confounders (potentiella orsaksfaktorer).

  • Linda Karlström says

   http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19990423000122&DocTypeID=6

   I mitt exempel vore vaccinet oskyldigt och det vore då både klumpigt och okunnigt att säga något annat.

   Du skriver att man inte hur som helst kan tillskriva vacciner orsaker utan att utreda ordentligt. Kan man då hur som helst avskriva orsaker utan att utreda ordentligt?

   • Linda: Nja, strikt sett kan man heller inte avskriva orsaker utan utredning. I båda fallen bör ett ”jag vet inte” vara den rimliga utgångspunkten. Dock bör man även se till så kallad ”prior plausibility” (ungefär ”grundsannolikhet”) när man väger en potentiell orsaks sannolikhet. Om någon t ex påstår att ett vaccin gav dem aids bör man inte ta påstående på alltför stort allvar med tanke på att är oerhört osannolikt att vacciner beter sig på det sättet. (Givet att sprutan var kontaminerad). I andra ändan av sannolikhetsspektrat hittar vi t ex biverkningar som ömhet eller feber som har hög prior plausibility. Och sedan finns det alla möjliga biverkningar på denna sannolikhetsskalan. Var dessa biverkningar ligger på skalan lär du och jag ha olika uppfattningar om…

   • Hittar förresten inte epilepsi som biverkning på poliovaccinet du länkar till. Läser jag slarvigt?

    • Linda Karlström says

     Nå, det beror på hur man ser på saken. Eftersom epilepsi innebär att man har återkommande kramper, får man dra sina egna slutsatser av ”kollaps eller perioder av medvetslöshet, kontaktlöshet och kramper (med eller utan feber)”. På Pentavac står det ”kramper med eller utan feber, episoder där ditt barn hamnar i ett chockliknande tillstånd eller är blek, slapp och okontaktbar under en tidsperiod (hypotoniska hyporesponsiva episoder)”

     Eftersom inga långsiktiga uppföljningar görs, godkänns sällan biverkningsrapporter som säger att barnet fått epilepsi, eftersom det tar en ganska lång tid innan den diagnosen fastställs. Därför skriver man i allmänhet bara som ovanstående. Om du vill läsa mera om vacciner och epilepsi/kramper så finns en del länkar här:

     http://www.whale.to/vaccines/epilepsy.html

 4. Ok, och följdfrågan blir då; hur många ska drabbas i nära anslutning till en händelse för att det ska finnas ett orsakssamband?

 5. Att drabbas av ALS är troligtvis en stort tragedi, men orsaksambanden måste ändå kunna diskuteras. Och som alltid måste man fråga sig ifall ens egna favorithypoteser pekar på verkliga förhållanden eller om man möjligtvis begår ett post hoc-felslut?

  Låt mig göra en analogi: ”En pappa och hans dotter är på besök hos den lokala BVC-mottagningen. Det är dags för ännu ett vaccin som ingår i vaccinationsprogrammet. De kallas in till ett besöksrum där en sjuksköterska gör i ordning vaccinsprutan. Precis innan sköterska ska sticka flickan börjar hon skaka okontrollerat och hon blir okontaktbar. Detta håller i sig i ett par minuter vartefter flickan åter bli kontaktbar. Det visar sig senare att flickan fått ett epileptiskt anfall…”

  Hur hade pappan, sjuksköterska och ni som läser reagerat ifall anfallet hade kommit direkt efter vaccinsprutan eller en kort tid därefter? Även jag hade direkt gjort en koppling mellan anfallet och sprutan. Det är en full naturlig reaktion. Men kopplingen skulle ändå vara felaktig. Vi människor är programmerade till att söka mönster men ibland leder vår intuition oss fel. Därför räcker det inte med att säga att ”efter A hände B, och därför måste A ha orsakat B”. För att kunna etablera orsakssamband måste man undersöka individens symptom och potentiella orsakskällor noggrant och utförligt. Tills detta gjorts kan vi endast konstatera att vi inte vet vad orsaken är. Oavsett hur övertygande ens personliga magkänslor är…

  • Linda Karlström says

   Självklart skulle jag genast misstänka vaccinerna hon fått, eftersom epileptiska anfall är väl dokumenterade biverkningar av vaccin. Man behöver bara läsa bipacksedeln.

 6. Den svenska modellen har ju sina uppenbara brister, tyvärr tyvärr… 😥

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: