Ian dog 40 dagar efter vaccinering mot hepatit B

Ian Gromowski lider av vaccinskada - Foto: Deanna Gromowski

Ian Gromowski lider av vaccinskada – Foto: Deanna Gromowski

”Det är svårt att beskriva sitt barn med bara några ord, men de som jag och Scott kommer att tänka på är en tålmodig kämpe. Ian fick utstå mer i sina 47 levnadsdagar än de flesta gör under en hel livstid.” Så börjar en historia om ett barn som miste sitt liv efter vaccinering mot hepatit B.

Sammanställning: Marina Ahlm

Ian föddes två och en halv vecka för tidigt och drabbades av mekoniumaspiration (MAS), vilket innebär att barnet bajsar ut rester från tarmen vilka sedan kommer in i munnen och i sin tur kan leda till andningsstörningar.  Familjen stannade några extra dagar på sjukhuset för att Ian skulle hållas under uppsikt. Den sjunde dagen fick de glädjebeskedet att Ian var så pass bra att de kunde få åka hem. Men först skulle han bara göra ett hörseltest och få sin vaccination.

Redan samma kväll fick Ian en reaktion men alla sköterskor och läkare hävdade att det inte kunde vara på grund av vaccinet. Borde inte vårdpersonalen ha kunskap om vad som står i informationsbladet om vaccinet, att det är sällsynt men möjligt att få allvarliga allergiska reaktioner på grund av vaccinet? Om de inte vet detta, hur ska de då kunna veta när vaccinet ska betraktas som en möjlig orsak till en reaktion?

Om ett barn får en negativ reaktion är det föräldrarnas jobb att be sin läkare, sjuksköterska eller vårdavdelning att rapportera reaktionen till Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) om man bor i USA. Detta innebär att om föräldrar inte specifikt verkar för att allvarliga reaktioner ska rapporteras blir det en stor underrapportering. Men borde det inte per automatik vara vårdpersonal som rapporterar biverkningar? Hur är det annars möjligt att rapporterna från VAERS ens skulle komma i närheten av korrekta siffror? En av Ians neonatologer på barnsjukhuset i Wisconsin gjorde rapporten av Ians fall till VAERS. Hon ville också dokumentera Ians liv i en fallstudie för Journal of American Academy of Pediatrics. Barnsjukhuset har förbjudit henne att göra detta.

Ian gick bort i augusti 2007. I oktober samma år gjorde Ians föräldrar en förfrågan för att ta reda på om det fanns fler liknande fall. I januari 2008 fick de svar från Center for Disease Control (CDC) som bekräftade att det fanns ”många” (som betyder hundratals) rapporterade fall precis som Ian. Fall där spädbarn insjuknat inom 24 timmar efter vaccinering mot hepatit B och sedan gått bort. Dessa är bara de självrapporterade fallen. Hur många är de fall som inte rapporterats?

Läs hela berättelsen på Iansvoice.org (OBS! Bilderna på Ian kan ge upphov till starka känslor)

Sammanställning: Marina Ahlm

 

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

 1. mitt barn är frisk jag vägrar ge vaccin och kommer aldrig låta de ge det till mitt barn

 2. tobias says

  Stor respekt för Ian och hans nära.

 3. tobias says

  Ok. Den här bilden får mig verkligen att må dåligt. Jag är mycket kritisk till vaccin men jag tror ni ska vara försiktiga med den här sortens publikationer. Liknar ju kvällspressen. Mer fakta är det vi föräldrar vill ha. Vi som står och väger för och nackdelar med det svenska vaccinationsprogrammet.

  • Linda Karlström says

   Ja bilden är hemsk, men den är inte manipulerad (som kvällspressen ofta gör). Du efterlyser fakta och bilden är verklig. Likaså texten. Man kan inte låta bli att publicera fakta bara för att den är hemsk.

 4. Finns inga ord…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: