Narkolepsiskandalen resulterade i boken: ”Mamma, jag önskar…”

Mamma, jag önskar...I spåren av massvaccinationen mot svininfluensa år 2009 insjuknade drygt 170 barn och ungdomar i den neurologiska sömnsjukdomen narkolepsi. Sedan dess har föräldrarna till de sovande barnen kämpat för att få sina röster hörda och sitt öde satt på pränt. Nu har det hänt. Emelie Bellviken har nyligen haft release för sin bok ”Mamma, Jag Önskar…” till förmån för de barn som får lida det som kom att kallas för ”Panikens pris”.

Emelie Bellviken är en 19-årig tjej ifrån Sibbarp beläget strax utanför Varberg. Hon studerar medieprogrammet på Ljud & Bildskolan i Varberg med inriktning journalistik. Likt sina jämnåriga har hon ägnat 100 timmar åt sitt projektarbete, dock under en period på fyra månader istället för ordinarie nio då hennes projekt inte endast ska resultera i ett betyg på pappret – det ska även omfattas av en release.

Spännande! Fast jag har nog ägnat över 100 timmar åt det här projektet, det ligger mig varmt om hjärtat så tiden har definitivt varit väl värd. Men tanken som värmer mest är att jag inte endast upprättar verksamheten för egen vinning utan flera.

Storsatsning

Verksamheten Emelie syftar på är Bellviken By Sweden UF, ungdomsföretaget hon driver på egen hand under sitt sista läsår på Ljud & Bildskolan. En verksamhet vars syfte är att ha Emelies skönlitterära pocketbiografi ”Mamma, Jag Önskar…” till försäljning där en betydande del av intäkterna kommer att skänkas till Narkolepsiföreningen efter årets slut. En storsatsning enligt Bellviken själv. Boken består av en biografidel kombinerad med en faktadel rörande vad som egentligen hände under den största massvaccinationen i svensk historia.

Biografidelen är väl detaljerad, rik på metaforer och känsla. Det är en stark historia som de drabbade familjerna kan relatera till. Faktadelen bygger på råmaterial ifrån Svenska Dagbladets granskningsserie ”Panikens Pris” samt övrigt underlag av insatta i ämnet. Drygt 170 barn och ungdomar fick på ett vis sina liv berövade – betalningsmedel: sin hälsa.

En lokal betydelse

Emelie vill nå ut med bokens budskap specifikt lokalt, anledningen till detta är den nära relationen till bokens huvudkaraktär.

”Mamma, Jag Önskar…”  är en pocketbiografi vars rader vittnar om det oberäkneliga öde som drabbade en oskyldig flicka, likväl den i princip berör dig som bakteriemottaglig svensk medborgare lika mycket. Storyn baseras på min systerdotter Tindra Rönnestads öde, idag sex år gammal, som insjuknade i narkolepsi vid tre års ålder dokumenterad som yngsta narkolepsioffret i Sverige efter att ha injicerat Pandemrixvaccinet. Mitt mål med min bok är att nå ut med familjens historia till omvärlden, att då specifikt den lokala omvärlden ska veta vem Tindra är och hur familjens situation kom att se ut som den gör idag.

Emelie tänker efter och ler innan hon fortsätter:

Ett annat mål med boken är att den ska vila som en kvalitativ gåva i Tindras händer om 10 år.

Bokens titel var given redan vid idéexponering i höst, rotad ur Tindras önskan till sin mamma Ninni Jarlow om en ny hjärna i julklapp.

Emelie Bellviken bellvikenbysweden@live.se

Läs mer och beställ boken på hemsidan Bellviken By Sweden UF

Du kan också följa projektet på Facebook 

 

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

  1. Viktig läsning för den som vill läsa om det egna, inre arbetet.
    https://drive.google.com/file/d/0B7trTVRKsVsSc2d5Z2pWdWNpS3M/edit

  2. Tommy Simonsson says

    Bra jobbat Emmelie kommer med stor aptit att läsa boken

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: