Inget barn får vaccineras utan båda föräldrarnas tillstånd

samtycke till vaccinationTyvärr händer det rätt ofta att föräldrarna är oense i vaccinfrågan. Den ena vill vaccinera barnet och den andra inte. Den vaccinskeptiska föräldern är rädd att den vaccintroende föräldern ska låta vaccinera barnet i smyg. Får man göra så? Är det lagligt? Nedanstående svar från en jurist på Socialstyrelsen torde reda ut alla frågetecken.

Ingress: Linda Karlström    Bild: Free digital photos/Stuart Miles 

Innan ett barn vaccineras måste vårdnadshavarna informeras och deras gemensamma samtycke inhämtas. I ett beslut har JO framhållit att t ex blanketten för godkännande av ett barns vaccination måste vara utformad så att båda vårdnadshavarna tydligt ges möjligheten att med sina underskrifter bestyrka det gemensamma ställningstagandet. Är inte vårdnadshavarna överens om vaccineringen får inte heller barnet vaccineras. För det fall endast en vårdnadshavare undertecknat blanketten men han eller hon har uppgett att även den andra vårdnadshavaren samtycker till vaccinering får hälso- och sjukvårdspersonalen ta ställning till om uppgiften att vårdnadshavarna är överens kan accepteras eller om frågan behöver utredas. I takt med barnets stigande ålder och utveckling ska emellertid allt större hänsyn tas till barnets vilja, vilket framgår av 6 kap. 11 § FB
Med vänlig hälsning

Anders Alexandersson
Jurist
075-247 3075

SOCIALSTYRELSEN
Avdelningen Regler och behörighet
Hälso- och sjukvårdsjuridik
106 30 Stockholm
Växel 075-247 30 00
www.socialstyrelsen.se

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

 1. Tack för er fantastiska webbsida! Känner dock en viss ambivalens, pga. att vi har blivit inlärda att vaccin är något som hjälper och att alla ska ta det. Det här med vaccinationsskador är något nytt för mig. Nu är det bara några månader kvar tills min son fyller 6 år och hittills har han fått alla vacciner. Han har haft dåligt immunförsvar med månatliga förkylningar (inkl. bronkitis/förkylningsastma, falsk krupp osv) ända från det att jag slutade helamma. Suck… Funderar ibland hur stor andel vaccinationerna kan ha i det… förutom att jag blev snittad och han inte fick den naturliga bakteriefloran därifrån. (För övrigt äter vi sunt och ”bakteriefloravänligt” och har en hälsosam livsstil). Känner bara nu att jag inte skulle vilja ge honom en enda ”shot” till… vet inte ens vilka vacciner (vet ni?) som väntar under sexårskontrollen (sånt blir man inte upplyst om i förväg). MEN min man är inte lika övertygad som jag att vaccinerna är av ondo. VAD säger lagstiftningen i Finland, angående att båda föräldrarna måste vara överens. Det du Linda skrev i artikeln ovan handlar väl enbart om Sverige?

  • Linda Karlström says

   Hej Vasabo och ursäkta att du fått vänta på svar! Julen kom emellan …

   Ja, det som står ovan gäller Sverige. I Finland är det lite oklart, i alla fall har jag inte fått helt klara direktiv. Vad jag förstått är det så att om ena föräldern aktivt motsätter sig vaccination så får inte barnet vaccineras. Detta förutsätter ju förstås att rådgivningspersonalen vet om att ena föräldern inte tillåter vaccination, så man måste själv meddela. När det gäller ”extra” vacciner, såsom Pandemrix, så måste båda föräldrarna skriftligen ge sitt medgivande till vaccination.

   Va lessamt med din son som haft så dåligt immunförsvar. Det låter onekligen som att han skadats av vacciner, även om det säkert inte är roligt att höra. Nu har jag inte kollat upp på schemat vad de får vid 6 år, men jag är rätt säker på att det är mpr. Alltså mässling, påssjuka och röda hund.

   Lyssna till din inre röst! Ta den på allvar! Den vet bäst! Din inre röst säger att du inte vill ge en enda shot till. Ta reda på varför. Laborera runt på vår sajt. Sök på mässling/påssjuka/röda hund. Och låt även din man läsa! Din son behöver inga fler vacciner.

   Stor kram!

 2. Tummen upp, tack Linda 🙂

 3. Tack Linda! Jag vill gärna ha en biljett till Helsingfors och eftermiddagen.
  Kan jag få hjälp med översättning eller……
  Kan jag reservera en biljett och betala på plats?

  • Linda Karlström says

   Gå in här först:
   http://suzannesuomessa.fi/
   I högra spalten ser du en vit ”knapp” som heter ”Osta lippu Helsingin seminaariin”. Den blir svart när du för muspekaren över den. Klicka där.
   Nu är du inne i Numen, som har hand om biljettköpet. Den lilla gråsvarta rutan är antal biljetter, där står automatiskt en etta. Klicka på plus eller minus för att ändra.
   Klicka på den gröna ”Lisää ostoskoriin” vilket betyder ”sätt i köpkorgen”.
   Klicka på den gröna runda köpvagnsknappen uppe i högra hörnet för att kontrollera vad du har i korgen.
   Klicka på gröna ”Siirry kassalle” vilket betyder ”Gå till kassan”
   Du kan betala via nätbanken, med kreditkort eller per faktura. Men dina adressuppgifter behövs hur som helst:
   Maa = Land. Välj Ruotsi.
   Etunimi = Förnamn
   Sukunimi = Efternamn
   Yrityksen nimi = Företagsnamn
   Osoite = gatuadress
   Postinumero = postnummer
   Kaupunki = Stad
   Sähköpostiosoite = E-postadress
   Puhelin = telefonnummer

   Men nu blir jag lite konfunderad. Även om det står att man kan betala via kreditkort eller faktura så verkar inte några sådana alternativ ges? Vet du vad, skicka ett mejl till suzannesuomessa@gmail.com och fråga! Skriv på engelska. Det bästa vore ju om du kunde betala på plats.

 4. HJÄLP! Jag kan inte finska. Jag har köpt flygbiljett till Helsinki från Göteborg och beställt hotellrum men gick bet på att beställa biljett till föreläsningen med Suzanne Humphfries Kan jag få hjälp med översättning?

  • Linda Karlström says

   Naturligtvis Margareta! Så otroligt roligt att du kommer till Finland! Dessvärre är ju jag bara i Tammerfors, så du och jag kommer inte att träffas – men du kommer säkert att träffa många andra vänliga själar. Vill du ha hjälp med att beställa biljett till förmiddagens föreläsning eller till eftermiddagens eller till båda?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: