Viktigt att anmäla alla biverkningar!

sjuksköterska som skriverFör att få en samlad bild av ett läkemedel under dess livscykel är det mycket viktigt att alla biverkningar rapporteras. Detta gäller såväl etablerat kända biverkningar liksom misstanke om biverkning. Allmänheten har sedan 2012 haft tillgång till alla rapporter om misstänkta biverkningar för 1700 olika substanser i EMAs databas, kallad ”Europeiska databasen för rapporter om misstänkta läkemedelsbiverkningar”.

Sökningarna kan göras på 24 språk och hittills har databasen enbart innehållit centralt insamlade data för läkemedel godkända inom hela EU. Från och med i år gör EMA en storsatsning på att få ut information till alla så att rapporterna ska öka ytterligare. Genom att alla blir bättre på att anmäla misstanke om biverkning kommer det också bli lättare att avgöra om ett medel är säkert och effektivt.

Har du råkat ut eller misstänker att du drabbats av en biverkning?

Läs mer om hur du går till väga på Läkemedelsverkets sida

 

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

  1. Man uppmanas att anmäla biverkningar av medicin! Det har jag gjort av en medicin som jag har ätit i 20 år utan problem, men då jag öppnade ett nytt paket fick jag fruktansvärda biverkningar. Vad hände efter anmälan? ingenting! Läkemedelsugivaren har bedyrat att ingen ändring gjordes av medicinen, tack och hejdå.
    Var det lönt aatt anmäla biverkningen? Nej. En massa extra jobb utan resultat

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: