Vaccin mot svininfluensa skapar en enorm marknad

Journalister som skriver om den svenska vården pekar ofta på de stora kostnaderna för svensk sjukvård, men få tar upp den andra sidan av myntet, att vårdens kostnader är någon annans vinst.

Text: Torbjörn Sassersson, naturvetare och kommunikationskonsult.
Denna artikel kan fritt återpubliceras. Ange källa. Publicerad 2009-10-15, uppdaterad: 2010-08-24, 2010-12-21

Svininfluensans genetiska beståndsdelar

Influensan kallad svininfluensan består av genetiskt material från svininfluensa, människoinfluensa och fågelinfluensa. Många tror att genblandningen beror på att olika virus i naturen korsar sig med varandra. Det råder dock delade meningar om detta virus verkligen korsats ”naturligt” genom så kallad ”re-assortment”, vilket enligt vissa är en teoretisk möjlighet. Virus förökar sig nämligen genom replikation och inte genom korsning. Konsekvensen av att ett virus bestående av genmaterial från svin, människa och fågel har uppstått är att viruset kan vara fabricerat dvs tillverkat av människan. Vissa genetiker, biologer och läkare känner till denna möjliga bakgrund, men i samma ögonblick som de antyder att viruset kan vara fabricerat kan dessa förlora jobbet.

Oavsett om viruset är fabricerat eller inte konstaterar Center for Disease Control and Prevention följande:

This virus was originally referred to as “swine flu” because laboratory testing showed that many of the genes in this new virus were very similar to influenza viruses that normally occur in pigs (swine) in North America. But further study has shown that this new virus is very different from what normally circulates in North American pigs. It has two genes from flu viruses that normally circulate in pigs in Europe and Asia and bird (avian) genes and human genes. Scientists call this a ”quadruple reassortant” virus.

Läs hela artikeln

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: