Vaccin mot rotavirus orsakar livshotande biverkningar

tarminvagination efter vaccinTvå studier i New England Journal of Medicine pekar nu på flera sällsynta fall av en allvarlig tarmbiverkning efter att barn genomgått vaccinering mot magsjukeviruset rotavirus.

Det handlar om så kallad invagination, då ett tarmavsnitt trär upp sig på ett annat. Tillståndet är smärtsamt och potentiellt livshotande om det inte behandlas.

År 1999 fick det första vaccinet mot rotavirus dras tillbaka sedan man konstaterat att 1 till 2 barn av 10 000 vaccinerade drabbades av biverkningen. Men enligt de nya studierna verkar det som om även de två uppföljande vaccinerna Rotarix och Rotateq, medför en ökad risk för invagination. Siffrorna är dock inte lika illavarslande som för det första vaccinet.

– Det här är välgjord forskning som bekräftar att även dagens vacciner ökar risken för invagination, vilket det finns data på sedan tidigare. Man ska ha en sund oro för den här biverkningen om man vaccinerar mot rotavirus, säger Ann Lindstrand, barnläkare och enhetschef för vaccin och statistik på Folkhälsomyndigheten.

I Sverige förs diskussioner om att införa vaccin mot rotavirus i barnvaccinationsprogrammet.

Läs hela artikeln i Dagens Medicin

Bild: Lee Memorial Health System

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

  1. Allvarliga biverkning som kan förekomma om svenska unga flickor skall låta vaccinera sig mot Gardasil:
    över 8000 biverkningsfall av livmoderhalsvaccinet Gardasil rapporterats in till den europeiska läkemedelsdatabasen Eudravigilanc. De allra flesta gäller nervskador på 12-17-åriga unga tjejer, men också andra symptom är anmälda som tex
    inflammation i centrala nervsystemet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: