Ny studie visar omotiverad användning av HPV-vaccin

Precis som i västvärlden genomförs det stora marknadsföringsprogram för HPV-vaccin i Indien. Detta har i vissa fall lett till allvarliga biverkningar och dödsfall i anslutning till vaccinet. Trots detta fortsätter kampanjerna för att få alla att vaccinera sig.

Sammanställning: Marina Ahlm / Bild: GaiaHealth / Originalartikel: GaiaHealth

Nu har en rapport från British Journal of Royal Society of Medicine kommit ut med en studie som visar att HPV-vaccin, Gardasil och Cervarix, inte kan motiveras i Indien. Mer skandalöst är dock att deras resultat tydligt återspeglar att dessa vacciner är ännu mindre motiverade i västvärlden, däribland USA, Storbritannien, Europa, Kanada och Australien. Det är  något som inte nämns i rapporten men är underförstått då andelen insjuknande i flera andra länder är färre än de i Indien.

Studien pekar på fakta som visar att andelen insjuknade i livmoderhalscancer inte är tillräckligt hög för att motivera kostnaderna för vaccinet. Författarna noterar också att andelen som drabbas i Indien minskat med nära hälften de senaste 20 åren. Från 43 fall per 100.000 1982-83 till 22 fall per 100.000 2004-05. Endast detta borde räcka för att förstå att livmoderhalscancer har starka kopplingar till förändringar i miljön. Levnadsstandarden i Indien har ökat dramatiskt de senaste 25 åren och kan vara den mest utmärkande faktorn för hur många som drabbas av just livmoderhalscancer.

The Program for Appropriate Technology in Health (PATH), vilka har ett nära samröre med Bill Gates Foundation, är den primära kraften att trycka på för vaccinering mot HPV i Indien. Samt även Merck och GlaxoSmithKline som tillverkar vaccinen.

Den brittiska studien har hårda ord för de slutsatser PATH kommit fram till. De citerar PATH dokumentet ”Att forma en strategi för att införa HPV-vaccin i Indien”, som i runda siffror ska visa att  Indien har den största bördan av cancer i  livmoderhalsen än något annat land i världen. Om detta säger de brittiska forskarna:

”This claim is not supported by the references, moreover data from the cancer registries in Gujarat or the Cancer Atlas were not cited.

PATH selected Andhra Pradesh and Gujarat ‘based on cervical cancer disease burden’ and because they were ‘in the middle range for certain variables (e.g., immunization coverage)’. There are no references provided for this statement.

Of the five studies that PATH cites in relation to cervical cancer or HPV epidemiology, one study could not be traced; the HBCR report is not comprehensive and does not provide age-adjusted cervical cancer incidence rates; and the three remaining studies did not examine epidemiology of cancer but reported on HPV prevalence and type distribution. Only one study was conducted in Andhra Pradesh and none in Gujarat. The three studies were conducted in rural populations in the south, and urban populations in the south and north of India.”

Med andra  ord; de påståenden PATH gör har inte stöd av någon bevisning!

”Neither the epidemiological evidence nor current cancer surveillence systems justify the general rollout of a HPV vaccination programme either in India or in the two states where PATH was conducting its research. HPV vaccination programmes should only proceed where there is both strong epidemiological evidence and where there are adequate surveillance and monitoring systems.”

Andelen insjuknade i livmoderhalscancer rättfärdigar varken kostnaderna för vaccinet eller riskerna som kommer med det.

Slutsatsen från denna studien visar att användandet av HPV-vaccin är helt orimligt. Detta trots om man frångår aspekten att ingen ens vet om det fungerar. Livmoderhalscancer är en relativt sällsynt sjukdom och finns inte med bland de tio vanligaste formerna. Oavsett om vi accepterar det eller inte så är faktum det att kostnaden för medicinsk behandling spelar roll. Om vi spenderar för mycket på en sak så finns det mindre över till annat.

Är det berättigat med ett vaccin mot HPV? Ha dessa aspekter i åtanke:

  • Det finns inga bevis för att vaccinet förhindrar cancer.
  • Kostnaden för vaccinet är extremt hög och måste upprepas minst tre gånger för tillräcklig skyddseffekt och därefter upprepas efter ett visst antal år som ännu är oklart.
  • Andelen insjuknade i livmoderhalscancer är ganska låg.
  • Andelen som botas i livmoderhalscancer är ganska hög.
  • De negativa effekterna kan vara förödande.

Svaret är nej. Vare sig i Indien eller en västerländsk nation, finns det helt enkelt inget berättigande för HPV vacciner, om inte – naturligtvis, du är Merck eller GSK.

Professor Allyson Pollock, en av tidningens forskare, intervjuas i den här videon. Hon säger att det kommer att ta minst 30 år för att veta om vaccinet fungerar för att förebygga cancer och anger specifikt att det är oerhört oansvarigt av PATH att driva på för HPV-vaccinering i Indien.

Sammanställning: Marina Ahlm / Bild: GaiaHealth / Originalartikel: GaiaHealth

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

  1. Tack, Marina. Det här blir finfin läsning på tåget till Stockholm imorgon. <3

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: