Fem saker veterinären säger som inte är sanna

”Five Things Your Vet Says That Aren’t True” är en artikel tagen ur Dogs Naturally Magazine, översatt av Hanna Eriksson. 

1. Det är bättre att förebygga än att bota. Det är genom Vaccination vi gör våra djur resistenta (immuna) för infektioner. Ett vaccin består av modifierat eller avdödat virus och bakterier. Vaccinet framställs så att kroppens försvar ska känna igen vaccinet som en smitta och reagera på det som om det vore en riktig infektion. Kroppen kommer att producera antikroppar vilket är proteiner som känner igen infektionen och dödar den. Dessa antikroppar finns sedan kvar i kroppen som ett skydd mot infektioner våra djur kan plocka upp under sin livstid. Skyddet som dessa antikroppar utgör försämras gradvis och kroppen kan behöva enstaka påfyllnadsdoser för att hålla antikroppsnivån tillräckligt hög för att förhindra riktiga infektioner. Reaktioner efter en vaccination är mycket sällsynt. En påfyllnadsdos rekommenderas varje år.

Kroppen reagerar inte på ett vaccin på samma sätt som den skulle göra om det var en verklig sjukdom. När den utsätts för ett verkligt virus bildar kroppen immunitet genom att skicka den informationen till sina minnesceller. Dessa minnesceller, kallade cellulär immunitet, är ansvariga för att mobilisera en snabb attack nästa gång de ställs inför samma sjukdom och kroppen, beväpnad med den kunskap minnescellerna har lagrat undan, neutraliserar snabbt sjukdomen genom att utlösa cirkulerande antikroppar. Det är därför människan bara får vattkoppor en gång och hundar bara kan få parvovirus en gång. Efter den första episoden, är de skyddade för livet. Vacciner försöker efterlikna detta, men de lyckas inte helt. Vacciner stimulerar cirkulerande antikroppar, som kallas humoral immunitet, vilka kringgår minnescellerna. Detta skapar en konstgjord immunitet som heter humoral bias och detta gör att immunförsvaret vänds ut och in. Om du vill veta mer om denna effekt kan du läsa: Vaccines And The Immune System.

Det verkliga problemet med detta uttalande är önskan att antikroppsnivåerna skall vara höga. Höga antikroppsnivåer innebär höga nivåer av cirkulerande antikroppar – eller humoal bias. Ju högre nivåer, desto mer kroniskt inflammerad är kroppen. Detta (humeral bias som ger en kroniskt inflammerad kropp) leder till många av de autoimmuna sjukdomar som vi vanligtvis ser hos hundar dag: allergier, cancer, artrit, diabetes, tarmsjukdomar och många, många fler. Reaktioner på vaccinering må vara sällsynta, men risken och graden av kronisk sjukdom som vaccin orsakar ökar med varje vaccin ges.

2. Din valps vaccinationsprogram skall inledas vid 6 veckors ålder. En primär vaccination ges först och en påfyllnad 2-4 veckor senare. Denna kur måste slutföras innan valpen är helt skyddad. Tyvärr är skyddet man får genom att vaccinera inte livslångt och därför rekommenderas en årlig påfyllnadsdos. Din veterinärklinik kommer att skicka dig en årlig påminnelse om att se till att ditt husdjur hålls uppdaterade och skyddas.

Vaccinera en valp på 6 veckor? Enligt veterinär Dr Jean Dodds som forskat på vaccin kommer endast 30% av valparna skyddas av ett vaccin som ges vid 6 veckors ålder: men 100% av dem kommer att utsättas för sjukdomar när de tas till veterinärkliniken för den sprutan. Dessutom skapar vaccin immunosuppression (hämmande eller hindrande av immunförsvarets aktivitet) i 10 till 14 dagar. Så valet att vaccinera en valp på 6 veckor innebär: att utsätta valpen för den mest sjukdomsfyllda plats den kunde möjligen vara i – veterinärkliniken, samt att det skapas immunosuppression vilket gör att det är mycket mer sannolikt att valpen få sjukdomen du har vaccinerat emot och allt detta i utbyte mot en 30% chans att vaccinet kommer att fungera. Det är en ganska hög chansning med en valps liv!

Anledningen till att vaccinet osannolikt kommer att fungera på en så ung valp beror på att valpen är skyddad mot sjukdom med maternella antikroppar – immunitet den fått från sin mor. Detta skydd avtar med tiden, men är fortfarande ganska stark vid 6 veckors ålder. Det är därför vaccinet i de flesta fall inte fungerar: de maternella antikropparna är starka nog att blockera vaccinet. Eller egentligen bör detta skrivas i förfluten tid: de maternella antikropparna kommer att vara mindre effektiva när vaccinet har getts eftersom vaccin orsakar immunosuppression.

Problem nummer två med detta uttalande: ”Denna kur måste slutföras innan valpen är helt skyddad.” Det finns två problem med detta uttalande faktiskt. Ett, du kan inte vara delvis skyddad: det är som att vara oskuld, antingen är du det eller så är du inte det. Antingen har immunsystemet lämnat denna information vidare eller så har den det inte: det finns ingen gråzon, antingen är du immun eller så är du inte. När det gäller andra problem är en kur av vaccinering inte nödvändig: det tar bara en vaccinering för att skydda en valp – EN. För mer information om detta kan du läsa: Taking The Risk Out Of Puppy Shots.

3. Den ursprungliga vaccinationen skyddar inte ditt djur under resten av dess liv, så årliga påfyllnadsvaccinationer krävs för fortsatt skydd.

Det är ett mycket stort problem med detta uttalande – ett kolossalt problem av bibliska proportioner! Inte nog med att grundskyddet från vacciner håller i sig hela djurets liv, så är det något som också varit känt i ca 40 år! Vi kommer inte ens gå in på varför den årliga vaccinationen är ett otroligt dåligt val – eftersom vaccination vart tredje eller vart femte år också är ett dåligt val, baserat på usel vetenskap. Tillräckligt sagt om det, vill ni veta mer kan ni läsa: Lifelong Immunity: Why Vets Are Pushing Back.

4. Vi är medvetna om några av de kontroverser som för närvarande finns kring rekommendationerna av immunisering. Men tills industriledare och experter, såsom vaccin tillverkare och American Veterinary Medical Association (AVMA), kommer fram till några definitiva slutsatser, anser vi att det är i ditt husdjurs och allmänhetens bästa intresse att fortsätta följa våra etablerade rutiner. Vi rekommenderar att ditt husdjur ska få årliga påfyllnader.

Kontroverser? Industri ledare och experter? Här är problemets kärna: dessa veterinärer väntar på att vaccintillverkare och AVMA ska bestämma hur ofta de skall vaccinera. Tror du inte att båda dessa parter har ett ekonomiskt intresse för hur ofta du vaccinerar din hund? Är de kapabla att göra en opartisk rekommendation? Tydligen inte. I rapporten från American Animal Hospital Association Canine Vaccin arbetsgrupp i JAAHA (39 mars / april 2003) innehåller följande information för veterinärer:

”Missförstånd, desinformation och den konservativa karaktären av vårt yrke har till stor del bromsat antagandet av rutiner som förespråkar minskad frekvens av vaccination; Immunologiskt minne ger en varaktighet av immunitet för centrala infektionssjukdomar som vida överstiger de traditionella rekommendationerna för årlig vaccination. Detta stöds av en växande mängd information från veterinärer samt – en välutvecklad epidemiologisk övervakning inom humanmedicinen som indikerar att immunitet inducerad från vaccinering är mycket långvarig och i de flesta fall livslång.”

Om du vill läsa mer om hur veterinärer godtyckligt valde en period av tre år för revaccination, trots att de redan 2003 visste att vacciner troligen varade för resten av hundens liv, så finns mer information här: Lifelong Immunity And The AAHA Revaccination Guidelines.

5. Årliga påfyllnader är smärtfritt för ditt husdjur och hjälper till att bekämpa smittsamma sjukdomar under hela året. Personalen på  din veterinärklinik är kunnigt utbildad i ditt husdjurs välbefinnande.

Varje veterinär som förespråkar årliga vaccinationer – eller ens använder termen påfyllnader – är uppenbarligen inte sakkunnigt utbildad i ditt husdjurs välbefinnande. I själva verket är de flesta veterinärer är bedrövligt odugliga när det gäller att förstå immunitet. De är mycket bra på att ge vaccin – men de flesta veterinärer undervisas nästan inget alls om immunitet. Kanske beror det på att detta är något  vaccintillverkarna undervisar om och det är inte konstigt att veterinärer är väl beväpnade med nålar men saknar kunskap för att ifrågasätta vilken skada dessa nålar gör. Om du vill veta mer om hur lite veterinärer känner att de fick lära sig om vaccinering och sjukdomarna de såg vaccinet skapade i sina patienter, läs artikeln: Vets On Vaccines.

I slutändan spelar det ingen roll om veterinärer ger ut dessa dåliga råd utav okunskap eller för ekonomisk vinning (de flesta veterinärmottagningar är beroende av vaccinpengar för kunna fortsätta sin verksamhet). Oavsett vilket så finns det dåliga råd där hundägare och hundar, kommer att falla offer för dessa dåliga råd. Om du märker att din veterinär ger dåliga råd kring vaccinering, ignorera inte det! Genom att läsa och dela What Every Vet (And Pet Owner) Should Know About Vaccines kanske du kan hjälpa både dig och din veterinär att börja förstå att vaccination omfattar mer än bara sprutor och påfyllander.

Översättning: Hanna Eriksson / Bild: Dogs Naturally Magazine

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

  1. …och hur tänker du, Vaccininfo, då ang immunologi?

Trackbacks

  1. […] hela de fullständiga argumenten på : Fem saker veterinären säger som inte är sanna, ur boken Dogs Naturally Magazin, […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: