Finland stoppar årets säsongsinfluensavaccin till barn och unga – Sverige fortsätter vaccinera

Finska forskare har nu klarlagt orsaken till varför vi inte sett någon förhöjd förekomst av narkolepsi i Kanada, trots att landet använde ”samma” svininfluensavaccin som Finland och Sverige. Svaret är att det inte var samma vaccin. Skillnaden ligger i de viruslika partiklarna. I onsdags (10 oktober 2012) meddelade finska THL att årets säsongsinfluensavaccin Fluarix innehåller samma viruslika partiklar som Pandemrix. Därför ska inga personer under 65 år vaccineras med Fluarix.

Text: Linda Karlström

Vaccinförespråkarna har alltid lyft fram argumentet att ingen i Kanada insjuknat i narkolepsi trots att man vaccinerade miljontals människor där. Därför ansågs Pandemrix vara ett säkert och effektivt vaccin. ”Experterna” kunde sedermera gömma sig bakom parollen ”ingen kunde förutspå detta” då narkolepsiskandalen blev ett faktum. Det märkliga är dock att vaccinskeptikerna kunde förutspå en katastrof. Varningstecknen fanns överallt för den som kunde och ville se.

Nu har vaccinskeptikerna åter en gång fått rätt. I åtskilliga diskussioner där Kanada nämnts, har vaccinskeptikerna påpekat att det inte var samma vaccin som användes där. Nu först anses detta faktum vara vetenskapligt konstaterat. Arepanrix, som användes i Kanada mot svininfluensa,  har en annan antigenblandning än Pandemrix. Antigenblandningarna består av viruslika partiklar som alltså är immunologiskt olika i de båda vaccinerna.

Det stora problemet är att årets säsongsinfluensavaccin Fluarix, som tillverkas av GlaxoSmithKline, har samma viruslika partiklar som Pandemrix. Därför fruktar finska Institutet för hälsa och välfärd (THL) att detta vaccin kan utlösa en ny våg av narkolepsi. Stora mängder har redan köpts in till både Sverige och Finland, men i Finland är det nu bara personer över 65 år som får vaccineras med Fluarix. THL åberopar försiktighetsprincipen – något som inte tycks vara aktuellt i Sverige. Nils Feltelius, docent på svenska Läkemedelsverket, menar istället att man bör vänta på den brittiska läkemedelsmyndighetens granskning av de finska resultaten. Och under tiden finns inga skäl att vara försiktig.

Är detta början till ett nytt vaccinfiasko? Det återstår att se. Anmärkningsvärt är dock att de svenska myndigheterna än en gång väljer att ta det osäkra före det säkra, trots att de redan blev ordentligt brända för tre år sedan. Även om man frestas att berömma de finska myndigheterna i denna fråga, kan man starkt ifrågasätta deras beslut att bara rekommendera vaccinet till personer över 65 år. Varför inte dra in vaccinet helt? Är inte pensionärer lika värdefulla som barn och unga? Gör det inte så mycket om de äldre får narkoleptiska symtom? THL motiverar sin ståndpunkt med att man inte känner till några bekräftade fall av narkolepsi hos personer över 65 år. Detta betyder dock inte att inga sådana fall har rapporterats! Både i Finland och Sverige är det alltjämt en stor del narkolepsifall som rapporterats men inte hunnit bli bekräftade.

Försiktighetsprincipen tillämpas tydligen väldigt godtyckligt.

Text: Linda Karlström


Källor:

THL ger reviderade instruktioner om säsonginfluensavaccination

Finland stoppar vaccin – men inte Sverige

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

  1. thorolf nyfors says

    Bra Finland och gratulationer pã självstãndighetsdagen

  2. Vidarebefodrade denna artikel till registrator på Socialdepoartementet, Läkemedelsverket och Smittskyddsinstitutet

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: