Poliovaccinets dolda historia – huvuden rullade överallt efter att barnen förlamades och dog

Historien kring minskningen av specifika sjukdomar är inte ristad i sten. Det finns variabler och flera faktorer – inte bara vaccinationer – att ta hänsyn till när man analyserar resultaten. Epidemiologiska undersökningar visar att dödligheten i polio minskade med 82 procent före 1956 i England och Wales. Samma mönster ses i Frankrike. Vaccinet hade ingenting att göra med minskningen. År 1966, tio år efter att poliovaccinet togs i allmänt bruk, visade den övergripande statistiken att antalet poliofall återvänt till samma nivå som på 1920-talet. Och idag hävdas det att den enda källan till insjuknande i paralytisk polio är poliovaccin.

Sammanställning: Marina Ahlm

Oavsett varför polio inte längre ses som ett stort hot, har poliovaccinet haft fruktansvärda konsekvenser som få människor vet någonting om. I sin fascinerande bok ”Mary, Ferrie and The Monkey Virus” ger författaren Edward Haslam en kortfattad beskrivning av poliovaccinets uppkomst.

Idag kommer många amerikaner inte ihåg vilken fruktansvärd förbannelse ”polioepidemin” var. I början av 1950-talet förlamades mer än 33 000 människor i USA, varav de flesta barn. Flera dog en långsam, fruktansvärd död på grund av polio varje år. Ordet ”polio” satte skräck i hjärtat på föräldrar. Anledningen var överförbara virus som först smittade slemhinnan i tarmen, sedan blodet och slutligen nervsystemet där det förstörde offrets hjärnstam. Skillnaden mellan att sluta som krympling eller död bestämdes av skadornas omfattning på hjärnstammen. Sjukhusavdelningarna var fulla av maskiner, järnlungor, som var till för de patienter som blev för svaga för att andas själva. President Franklin Roosevelt själv var lamslagen av polio, och framtagningen av ett poliovaccin blev ett nationellt vetenskapligt arbete uppbackat av de mäktigaste politiska krafterna i landet.

March of Dimes-kampanjen insamlade miljontals dollar i mynt från skolbarn över hela landet, för att finansiera forskningen. Resultaten var uppmuntrande. I början av 1950-talet kom Jonas Salk fram med en modig ny idé för att eliminera alla tre stammar av polio på en gång: Odla poliovirus i labbet, döda dem och sedan injicera friska barn med döda virus. Immunsystemet skulle detektera närvaron av viruset och på så sätt bilda skyddande antikroppar. Barnens fullt beväpnade immunförsvar skulle vara redo att avvärja varje levande poliovirus som attackerade dem i framtiden. Salks försök år 1953 och 1954 ansågs framgångsrika.

Fem laboratorier började tillverka vaccinet. Förväntningarna var höga, en födelsedagsfest skulle hållas för Franklin Roosevelt. År av forskning, miljontals dollar i investeringar och ödet för tusentals barn skulle resultera i den mest omskrivna och efterlängtade händelsen i den medicinska historien.

Barn förlamades och dog av vaccinet

Bernice Eddy, en bakteriolog på National Institute of Health (NIH), blev tillsagd att testa säkerheten på de nya poliovaccinen. När hon injicerade vaccinet i sina apor, föll de förlamade ner i sina burar. Eddy insåg att viruset i vaccinet inte var dött som utlovat, utan fortfarande vid liv och redo att föröka sig. Det var dags att slå larm. Hon skickade bilder på förlamade apor till NIH:s ledning och varnade dem för en kommande tragedi. En handfull framstående läkare från hela landet klev in i striden för att intyga säkerheten. En av läkarna, Ochsner, ympade sina egna barnbarn för att visa sin övertygelse.

Injiceringen av vaccinet fortsatte enligt planerna. Inom några dagar började barn insjukna i polio. Några förlamades och några dog. Uppskattningar varierar kraftigt. (Sanningen kommer aldrig att bli känd.) Ochsners sonson dog. Hans andra barnbarn drabbades av polio men överlevde. En sänkt stämning utbröt. Huvuden rullade överallt. Sekreteraren för vård, utbildning och välfärd avgick. Direktören för National Institute of Health, Dr William Sebrell, avgick. Detta var det största fiaskot i medicinsk historia. Ett annat, säkrare vaccin som utvecklats av Albert Sabin sattes in. Det var tillverkat av ett försvagat levande virus istället för ett dött virus. Det fungerade. Polio var historia, framtiden var säker – verkade det som.

Efterdyningarna av poliovaccinets fiasko

Stora pengar har betalats ut till offer för poliovaccin. De två stora namnen inom poliovaccin – Salk och Sabin – pekar finger åt varandra. Först attackerade Dr Sabin Salkvaccinet. Senare vittnade Salks son till förmån för en man som drabbats av paralytisk polio efter det orala poliovaccinet (framtaget av Sabin). Detta var 1982 och mannen tilldelades 10 miljoner dollar.

En far drabbades av ”irreversibel bulbär poliomyelit” som förlamade lungorna 10-12 dagar efter hans dotters immunisering. Informationen om att någon i omgivningen löper risk att smittas av polio då de kommer i kontakt med någon som tagit det orala vaccinet försummas.

Det mesta av denna information finns inspelad – ändå är det få människor som känner till historien om poliovaccinets fiasko. Istället har allmänheten blivit hjärntvättad till att tro att Salk- och Sabinvaccinerna var undermedel i modern tid.

Hela artikeln

Sammanställning: Marina Ahlm / Bild: Vaccininformation


Mer läsning:

Polio Was NOT Eradicated By The Vaccine 

LITTLE KNOWN FACTS ABOUT POLIOMYELITIS VACCINATIONS

Smallpox: Bringing a Dead Disease Back to Life

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

 1. Camilla Höglund says

  Om jag nu förstod den där statistiken och vad sidan försöker säga rätt, så tycker jag ju att den statistiken talar om en sak, unicefs en annan. De kan båda stämma eller inte, den ena utsluter inte den andras korrekthet. Statistiken du hänvisar till är dock lite svårförstådd tycker jag, och innehåller en massa lösryckta meningar från väldigt gamla källor. Det är väl inget som utsluter att endel av de pesticider som synns i statistiken (som endast gäller USA) inte sku kunna orsaka symptom och en sjukdomsbild som påminner om polio. Det betyder ju inte att alla polioliknande fall orsakas av de pesticider som nämns. Det finns ju de facto ett identifierat poliovirus, som man kan testa för, och det är ju ganska svårt att ignorera helt. Kanske det är så att många polioliknande fall minskade när man slutade använda pesticider, och resten, de som orsakades av viruset, minskade tack vare vaccinationer? Jag sku gärna vilja se vaccinationerna i den där samma grafen och se hur det ser ut!? Korrelerar de också?

 2. Camilla Höglund says

  Tror ni att Unicefs statisktik ljuger?? Kolla tidsdiagrammet en bit ner på sidan!! unicef.se/poliovaccin

  • Linda Karlström says

   Hej Camilla Höglund och vad roligt att du hittat till vår sajt!

   Jag vet inte exakt vad det är du vill säga med Unicefs tidsdiagram. Jag får dock en känsla av att du inte är särskilt påläst i vaccinationsproblematiken. Du kan börja med att skriva in polio i sökfältet på vär sajt, och läsa artiklarna med tillhörande länkar. Du hittar säkert svar på dina funderingar.

   Eller menar du att du tycker det är bra att istället för runt 1000 förlamningsfall, som kallades polio 1996, blev det år 2011 47 500 förlamningsfall och dessutom med två gånger så hög dödlighet? Vinsten är alltså att förlamningarna heter AFP och inte polio? Märkligt sätt att bedriva förebyggande hälsovård på…

   ”Dr. Neetu Vashisht and Dr. Jacob Puliyel of St. Stephens Hospital created the report after analyzing data from India’s 10-year-old National Polio Surveillance Project, which is available online. Their findings, which were published in the Indian Journal of medical Ethics, revealed that rates of non-polio acute flaccid paralysis (NPAFP) have increased 1200% since the oral polio vaccine was introduced to India a decade ago.”
   http://www.digitaljournal.com/article/323371#ixzz22lShiAA9

   Vashisht, N and Puliyel, J.,2012. “Polio programme: let us declare victory and move on.” Indian Journal of Medical Ethics Vol IX No 2 April-June pp. 114-117 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591873

   • Camilla Höglund says

    Ok, kanske jag ska ställa min fråga så här: Unisefs statiskt visar ju att antalet insjuknade i polio kraftigt har minskat då man börjat vaccinera, och siffan sjunker stadigt. 2003 spreds ett rykte i Nigeria att vaccinet orsakar sterilitet, vilket ledde till att folk slutade vaccineras och polio spreds till 20 nya länder, och man kan se en tillfälllig ökning i antalet insjuknade i polio några år senare.. tycker du alltså inte då att vaccinerna är bra? Jag såg på er sida att ni i flera artiklar hävdar att det inte finns några bevis för att vacciner sku rädda liv. Menar ni då att det här exemplet från unisefs statiskt är förfalskat, att uppgifterna inte stämmer, eller?

    • Linda Karlström says

     Som sagt, läs in dig på ämnet innan du drar förhastade slutsatser.

     När man började vaccinera mot polio ändrade man definitionen på sjukdomen, därför sjönk polio drastiskt – på pappret. När folk vaccinerar sig mindre är det fritt fram att ge diagnosen polio, eftersom läkare enligt sina föreskrifter inte ska ge diagnosen polio åt någon som är vaccinerad.

     Nej, jag tycker inte att vacciner är bra.

     Uppgifterna från Unicef att polio som namn på sjukdom minskat stämmer säkert. Däremot har inte förlamningar minskat.

     Du kan börja med att läsa denna bok som refererar cirka 80 vetenskapliga artiklar:
     http://www.klokast.se/kurs/Beattie1.pdf
     http://www.klokast.se/kurs/Beattie2.pdf

     • Camilla Höglund says

      Tack, för infon, men jag har inte dragit några slutsatser alls ännu, bara ställt frågor. Beklagar om det känns otrevligt, men jag hör ju till dem som tar reda på och inte bara blint tror på allt jag läser. Då måste man väl också kunna ställa frågor?! Bara för att jag ifrågasätter, och kanske till och med har en annan uppfattning så är det ju inte sagt att jag inte har läst in mig på ämnet. Men jag diskuterar gärna och tar gärna emot tips om mera läsning! Jag försöker inte bevisa eller påstå det ena eller det andra, utan är genuint intresserad och vill bilda min egen uppfattning. De där förlamningarna som inte har minskat, var hittar jag information om dem? Har man kunnat konstatera vad de förlamningarna beror på? I din tidigare kommentar nämnde du APS, menade du sjukdomen Autoimmune polyendocrine syndrome?

      • Du har redan fått den infon:

       Runt 1000 förlamningsfall, som kallades polio 1996, blev år 2011 47 500 förlamningsfall (AFP) och dessutom med två gånger så hög dödlighet. År 1996 var där noll fall av AFP.

       ”Dr. Neetu Vashisht and Dr. Jacob Puliyel of St. Stephens Hospital created the report after analyzing data from India’s 10-year-old National Polio Surveillance Project, which is available online. Their findings, which were published in the Indian Journal of medical Ethics, revealed that rates of non-polio acute flaccid paralysis (NPAFP) have increased 1200% since the oral polio vaccine was introduced to India a decade ago.”
       http://www.digitaljournal.com/article/323371#ixzz22lShiAA9

       Vashisht, N and Puliyel, J.,2012. “Polio programme: let us declare victory and move on.” Indian Journal of Medical Ethics Vol IX No 2 April-June pp. 114-117 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22591873

  • Jag tycker att du bör titta på denna statistik som visar inledningen till mitt svar per den 19 oktober 2012;
   http://www.vaclib.org/sites/harpub/overview.htm
   Tror du att denna statistik ljuger Camilla Höglund??

 3. Polioutbrotten i USA har mer eller mindre slaviskt följt tillverkningen av DDT/Bly/Arsenik.
  När dessa flyttades utomlands och man minskade DDT användingen avtog också de sk polioutbrotten.

  Monsatan – Monsanto – utvecklade DDT och har, då man förbjudit denna produkt, kommit med uppföljaren Round Up som är ännu farligare än DDT. Den är knuten till GMO
  grödor och dess huvuduppgift är att sterilisera dvs döda all annan livsform i jorden innan GMO-frön kan sås. De gror nämligen inte i en ickesteril miljö.
  Round Up förstör grundvattnet och hela Hawai har problem med detta liksom i stort sett hela USA.

  Monsatan ligger bakom produktionen av Agent Orange som USA dumpade med inte mindre än ca 3 kilo per capita i Vietnam för en avlövningsprocess som ansågs främja
  krigsprocessen.
  Inga ersättningar har utgått till någon. Inte heller de soldater vars liv förstördes:
  http://www.vva.org/veteran/1207/agent_orange_feature.html

  Poliovaccin innehöll också SV40 som är cancerframkallande och i Sverige började man inte testa om vaccinen var fria från denna substans förrän 1962.
  Hur många har fått cancer från de poliovaccin man fick fram till dess?

Trackbacks

 1. […] Poliovaccinets dolda historia – huvuden rullade överallt efter att barnen förlamades och dog […]

 2. […] Läs hela artikeln på Vaccin.me Dela det här (share):FacebookTwitterLinkedInE-postMerRedditStumbleUponSkriv utDiggPinterestTumblr Om du kommenterar eller uttrycker en åsikt i ämnet är du personligen ansvarig för att det du skriver eller länkar till inte strider mot svensk lag. Anmäl upphovsrättsintrång via kontaktformuläret. Filed Under: HÄLSA Tagged With: polio, Poliovaccin, vaccin Avbryt svar […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: