Granskningsnämnden friade SVT:s påhopp på dr Andrew Wakefield

Andrew WakefieldFilmteamet bakom dokumentären som nu produceras om dr Andrew Wakefield anmälde Vetenskapens värld (SVT2) för ett inslag om forskarfusk sänt den 4 februari 2013. Anmälan gick till Granskningsnämnden för radio och tv. Vi ansåg att den vaccinkritiska forskaren dr Andrew Wakefield blivit oetiskt behandlad av Vetenskapens värld, men Granskningsnämnden friade SVT. 

Text: Torbjörn Sassersson

Wakefield blev utpekad som forskningsfuskare och fick aldrig möjligheten att bemöta diverse påståenden. När vi tillfrågade Wakefield om han blivit kontaktad av SVT för att få chansen att kommentera kritiken svarade han att så aldrig skett.

Den 30 september 2013 kom beslutet från Granskningsnämnden för radio och TV och det löd:

”Inslagen frias. Granskningsnämnden anser att de inte strider mot kraven på opartiskhet och saklighet.”
Beslut 2013-09-30, Dnr: 13/00332 (PDF)

Ett problem är att Granskningsnämnden glömde motivera varför de friat inslaget om forskningsfusk. Ett friande eller ett fällande borde rimligen inkludera en motivering, annars framstår nämndens beslut som en ”åsikt”.

Läs hela artikeln i NewsVoice

Stöd gärna produktionen av dokumentären här

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: