Så (o)farligt är stelkramp i ett modernt samhälle

Många människor som är misstänksamma mot vacciner brukar, trots sin skepsis mot vacciner, ändå ofta av någon outgrundlig anledning vilja ta stelkrampsvaccinet eftersom de menar att stelkramp är särskilt riskabelt och farligt. Men är det verkligen så?

Text: Tobias Lindberg

Det man ska komma ihåg när det gäller stelkramp är att det är väldigt många som är antigen helt ovaccinerade eller som vaccinerades för så länge sedan att deras skydd har försvunnit. Slår man ihop dessa två grupper så utgör de en stor andel av Sveriges befolkning. Ändå är det bara ungefär en (1 st) person per år i snitt som får stelkramp som diagnosticeras av läkare. Denna enda person per år som får stelkramp blir dessutom efter vård med bland annat antibiotika och antikroppar mot stelkrampstoxinet helt frisk och har inga kvarvarande men.

Så (o)farligt är alltså stelkramp i ett modernt samhälle.

Så frågan är då, när man vet sannolikheten för att få stelkramp och för att få komplikationer, är det verkligen värt risken att spruta in alla de skadliga kemikalier och kroppsfrämmande cellrester som följer med vaccinet vars påverkan på hälsan man inte vet något om?

Som jag ser det så är det absolut inte värt risken!

Det man ska tänka på om man får ett sår är att man får vara extra försiktig med djupa och/eller smutsiga sår. Man ska om det går först låta såret blöda så att smuts och bakterier rinner ut, sedan rengör man noga och slutligen får man se till att såret inte läker igen på ytan så att det blir som ”ett lock” som gör att det blir syrefritt inne i såret. Läker det ändå ihop på det sättet så kan hjälp från vården behövas, dock utan att de tvingar på en stelkrampsvaccin. Det finns massor av bra information på nätet vad man ska tänka på när det gäller att rengöra sår.

Bra saker att rengöra ett sår med förutom tvål och vatten är väteperoxid och kolloidalt silver. Båda är verksamma mot bakterier och helt ofarliga att använda i sår. Efter att man fått ett djupt och/eller smutsigt sår är det en bra idé att under en tid vara lite extra noggrann med kost, näring och vila. Det är då bra att undvika socker och processad mat vilka båda försämrar immunförsvaret. Ät istället riktig hemlagad ekologisk mat, ät extra mycket rå vitlök, se till att D-vitaminnivåerna är höga genom att vara ute om det är sommar och genom att äta tillskott övrig tid på året, få i dig höga doser C-vitamin genom att äta liposomalt C-vitamin (går att göra eget) och ta kolloidalt silver. Fördelen med allt detta som jag nämner är att alla hjälper kroppen att stå emot bakterieinfektioner helt utan några som helst bieffekter.

Slutligen bör nämnas att varken jag eller min fru har tagit några stelkrampssprutor på mellan 20-40 år någonting och vårt yngsta barn är helt ovaccinerat, detta trots att vi har gård med djur. Detta är vårt beslut eftersom vi känner till hur liten sannolikheten att få stelkramp är och hur stora riskerna med vacciner är.

Text: Tobias Lindberg

Källor:

Antal stelkrampsfall per år i Sverige:

Folkhälsomyndigheten – Stelkramp

Denna rapport (se länk här nedanför) visar att 51% av den danska befolkningen i åldern 30-70 år saknade tillräckligt skydd mot stelkramp. Av de i åldersgruppen 60-69 år saknade 68% tillräckligt skydd. Danmark och Sverige är när det kommer till stelkramp och vaccin jämförbara.

Immunity against diphtheria and tetanus in the age group 30-70 years

Denna rapport (se länk här nedanför) visar att 11% av vuxna i åldern 25-30 år som har vaccinerats mot stelkramp inte har tillräckligt skydd. Av de som hade fått stelkrampsvaccin för 25-30 år sedan så saknade hela 28% tillräckligt skydd.

Immunity against tetanus and effect of revaccination 25-30 years after primary vaccination

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

 1. Erik Hedström says

  Den danska studien är ifrån 1988, om dom är mellan 30-70 år och tetanusvaccin kom 1950 så har väl de flesta inte fått något vaccin så det är ju inte så konstigt att de har dåligt skydd då. Och sen så står det att de gavs 1 dos bara och resultatet av studien är att de rekommenderar fler doser. I Sverige ges totalt 5 doser väl, och det sägs ge nästan 100 procentigt skydd. Sen ska man ju ta på nytt efter 20 år för att många tappar skyddet efter så många år. Så send tiden är inte så relevant tycker jag.

 2. Hur vet ni att så många är ovaccinerade? Även om det gått lång tid sedan de fick grundvaccinationen så reser ju många utomlands och tar då stelkrampsvaccin i samband med resan. Antalet ovaccinerade är kanske inte så stort som ni hävdar?

  • Linda Karlström says

   Jag är inte helt på det klara med vad du menar? Jag tycker inte att artikelförfattaren ”hävdar” något vad gäller siffror. Du ser ju i källorna vilka studier han har använt sig av.

   • Vad jag ser så är det källor som hänvisar till situationen i Danmark. Källor vars relevans till artikeln förklaras med att danskar och svenskar är jämförbara vad gäller stelkrampsvaccinering, någon anledning/bevis till varför det är så anges inte. Vidare så hävdas i artikelns första stycke att många i Sverige är ovaccinerade, utan att nämna att källor till detta saknas, att endast danska siffror finns att tillgå. En ska inte behöva detaljstudera källhänvisningingarna, i en seriös artikel ska sådant framgå i själva texten. Är inte pro-vacc men inte heller pro-desinformation.

    • Linda Karlström says

     I så fall kan man ju fråga sig: Finns det någon anledning/bevis till att danskar och svenskar inte kan anses jämförbara när det gäller stelkrampsvaccination?

 3. Värdefull information, verkligen…

 4. Har en fråga – jag fick för mycket vaccin (sa dom) då jag fick en dos stelkramp vaccin och fick en stor fistel reaktion som jag fick lov att tömma på sjukhus . lider fortfarande av fisteln. Jag fick aldrig mer ta stelkramps vaccin, sa dom. – nu undrar jag vad kan de bli för biverkningar – i dagsläget mår jag inte så bra – bl a lungor och jag börjar undra om det kan finnas en koppling ? tror vaccinet jag fick kan vara 20 år sedan eller 15 – har ni någon forskning om personer som fått för mycket stelkramp vaccin ?

  Vänligen Jane

 5. Tack för intressant läsning, den berör ett väldigt aktuellt ämne hemma hos oss just nu. Något som jag bara idag pratade med vaccinexperten hos BVC om. Det är nämligen så att BVC ”glömt” att ge min son vaccin vid ett års ålder. De upptäckte detta när det var dags för 5-årssprutan. Deras lösning på detta är nu att han ska ta om alla vaccin under en period på 10 månader???
  Jag har alltid känt att det är fel med vaccin men inte riktigt stått emot BVC gällande denna fråga förrän nu. När jag talade med vaccinexperten hos dem idag talade jag om att vi inte längre vill ge vår son några som helst vaccin, att han inte ska få vara deras försökskanin bara för att de missat en spruta. Då avstår vi hellre från alla vaccin.

  Svaren jag fick var:
  -”Men vill du verkligen utsätta din son för att vara helt oskyddad från dessa sjukdomar?”
  -”Det är inte alls ovanligt att man vaccinerar barn i större åldrar, exempelvis barn som flyttar till Sverige från utlandet genomgår ett vaccinationsprogram”
  -”Stelkrampsvaccinet MÅSTE jag rekommendera, det kan vara dödligt om han får stelkramp. Detta finns överallt, i sandlådan exempelvis”.
  -”Kikhosta kan vara en allvarlig sjukdom, det finns barn som tillochmed har dött av detta. Även polio har man funnit fall av i Sverige. Difteri finns mer utomlands men är mkt allvarligt det med.”

  Så nu helt plötsligt ger de mig skuldkänslor för att jag väljer att inte vaccinera. Känns väldigt tråkigt då det inte är kul att höra sådant här även om man tagit ett beslut som känns rätt. Har någon här varit med om något liknande? Är det inte konstigt att man vill göra ett vaccinationsprogram för min son som sträcker sig 10 månader, när det för andra barn ges vaccinationer i flera år?

  En annan fråga. Borde jag anmäla att BVC glömt att ge 1-årssprutan? Vart vänder jag mig då?

  Tacksam för svar.

  • Jag förstår inte riktigt hur du tänker. Du vill inte att ert barn skall få några som helst vacciner men du funderar på att anmäla BVC för att han inte fick sprutan vid ett års ålder? Borde du inte vara nöjd med att han ”slapp” sprutan då? Vad är det du vill uppnå med en anmälan? Att de aldrig mer missar att ge någon annan vaccin? Eller missuppfattar jag ditt inlägg? Jag får inte ihop det.

 6. Hej, mycket intressant läsning. Våra barn är inte vaccinerade och jag har, säkert som många andra, fått höra på BVC
  -Men ni skall väl ÅTMINSTONE vaccinera mot stelkramp? Sen fortsatte sköterskan. Jag hade en gång ett föräldrapar som inte vaccinerade och ett par veckor senare kom de in och då hade bebisen” kramper” i halsen och kunde inte andas….Då ångrade de sig minsann att de inte vaccinerat…..
  Hur säker jag än är i mitt beslut är det MYCKET obehagligt att få höra ngt sådant när man står med en liten bebis i famnen.

  Detta har jag inte riktigt kunna släppa. Men min fråga är egentligen. Kan små barn som är ute och gräver runt mycket i sand och jord få i sig bakterierna på annat sätt än i ett sår? Genom att de stoppar i sig saker? Vilka är ”symptomen” på stelkramp och vad kan man isåfall göra åt det om de nu fått i sig bakterier oralt?

  Är det lättare för lite äldre barn att klara av stelkrampen?
  /Jessica

  • Linda Karlström says

   Hejsan Jessica!

   DEt du fått uppleva på bvc är mycket vanligt, dock inte acceptabelt. Som du märker är det ren och skär skrämseltaktik. Bvc strävar här efter att göra dig skärrad, få dig att tycka att det är obehagligt. DÅ blir man väldigt lättstyrd. Va fint att du ändå kunnat stå på dig! Om något sådant händer fler gånger, så kan du alltid bemöta detta med motfrågor av typen ”Ojdå? Hade de glömt att rengöra såret då alltså? Fick de alltså en stelkrampsdiagnos? Gjordes laboratorietester för att försäkra sig om att det verkligen var tetanus? Vad fick babyn för behandling?” osv …

   Du kommer förmodligen att märka att sköterskan inte har ordentliga svar på en enda av dina frågor. Detta för att det hon berättar för dig förmodligen är en hörsägen eller en skröna som hon fått höra av någon annan, även om hon säger att HON hade ett föräldrapar. Kom ihåg att det inte är du som ska stå till svars! Det är sköterskan. Du ställer frågorna. Hon svarar.

   För att svara på din fråga: Nej, små barn kan inte få stelkramp oralt. Stelkramp uppstår bara genom sticksår där inget syre slipper till. Detta betyder att om såret blöder så är sannolikheten för stelkramp i princip obefintlig. Jag kan rekommendera boken ”Vaccinationer: risker och skador” där du får en genomgång av sjukdomens symptom samt vad vaccinet har för verkan.

   Jag har inte hört att det skulle vara skillnad på små barn och större barn vad gäller stelkramp och förmågan att klara av den. Generellt sett så har ju småbarn ett svagare immunförsvar och därför kan man ju logiskt tänka att det torde vara lättare för en människa som är lite äldre att klara av stelkramp. Kom dock ihåg att stelkramp är en oerhört sällsynt sjukdom!

   Kram

  • Hej! Du undrade över symtomen på stelkramp men såg inte att du fick svar på det. Här är symtomen.

   Huvudvärk

   Stelhet i käkar som följs av stelhet i nacke. Ett bra engelskt uttryck är ”lockjaw” (trismus på latin). Begreppet ”Ricus sardonicus” (ökad tonus i musculus orbicularis oris, stelt leende) och opisthotonus (patienten i brygga med sträckta ben och böjda armar) är medicinhistoriskt väl beskrivna symptom.

   Svettningar och feber

   Sväljningsvårigheter

   Smärtsamma okontrollerade spastiska kramper som börjar i nacke, mun, svalg och som därefter sprids till bål, armar och ben. Yttre stimuli utlöser kramperna.

   Risken för kvävning är stor, vilket ofta innebär behov av svalgintubering och respiratorvård. Fria luftvägar skall säkras. Ofta progress av alla symptom under två veckor och därefter flera veckors tid innan långsam förbättring inträder.

   Hälsning Malva

 7. Margareta Lundström says

  Tack Tobias för ditt svar. Det var ungefär det jag misstänkte. Det är så bra att få ”tala” med någon när man går och funderar.

 8. Mycket värdefull artikel. Tack! Jag har funderat på stelkramp och stelkrampsvaccin under en tid.
  Hörde om någon som fått en djup sårskada och man bedömde att det fanns risk för stelkramp. Han uppsökte vårdcentralen och blev omplåstrad men fick enligt uppgift även en stelkrampsvaccin. Min fråga är: har vaccin någon effekt på den aktuella skadan? En immunitet måste väl byggas upp? Det kan ju ha varit antikroppar mot tetanustoxin han fått som han uppfattade som vaccin. Då uppkommer nästa fråga: Kan antikroppar skydda mot framtida stelkramps infektioner?

  • Margareta: Sjukvården hävdar att vaccinering direkt efter skadetillfället hjälper, att immunförsvaret för ett litet försprång därigenom. Jag tror de har fel, att detta försprång är för litet för att spela någon roll och att man istället för att hjälpa så försvagar man immunförsvaret genom att beladta det med alla kemikalier och andra kroppsfrämmande ämnen som vaccinet innehåller.

   Nej, antikropparna (immunoglobulin) hjälper inte mot framtida stelkramp då jag har för mig antikroppar som längst finns kvar i 6 månader i kroppen.

   • Hej! Jag är så intresserad av hur evidensen för att vaccinet dTp är farligt ser ut? Finns det någon säkerställd forskning att luta sig mot? Alltså inga enskilda fall eskrivningar. Hur ställer sig författaren till begreppet ”flockimmunitet”, dvs att de oskyddade drar nytta av att de allra flesta andra följer rekommendationerna och därför skyddas på grund av det? Är det inte oetiskt?
    Vänlig hälsning Åsa

   • Moa Vaccin says

    Vad du ” har för dig” är kanske inget du ska lägga upp som bevis. Vissa antikroppar finns kvar livslångt. När det gäller stelkramp behövs ibland en ny spruta i samband med den nya skadan. Stelkrampsbakterinen bildar ett nervgift. Utgången kan vara dödlig, men det kan också räcka med ett par veckors behandling på intensiven innan man sakta kan börja rehabilitera tillbaks till livet. Varför denna paranoida skepsis mot vetenskapen?!

    • Linda Karlström says

     Exakt var ser du någon paranoid skepsis mot vetenskapen här? Allt som Tobias har skrivit kan bevisas med oberoende studier. Däremot finns det inga placebokontrollerade dubbelblindstudier som visar att stelkrampsvaccin skyddar mot stelkramp. Däremot finns det gott om studier som visar att stelkrampsvaccin orsakar väldigt många obehagliga biverkningar, inklusive stelkramp.

     Tycker du inte själv att det är märkligt att stelkramp är en sjukdom som man kan få hur många gånger som helst, medan vaccinet, som ska imitera sjukdomen, påstås skapa immunitet?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: