Norska staten medger att kikhostevaccin orsakar hjärnskador – familjer får ersättning

Den nionde oktober 2006 sände norska Dokument 2 ett program om Svein Erik Berners mångåriga kamp för att få staten att erkänna att det finns ett troligt samband mellan ett trippelvaccin som gavs på 80-talet och hjärnskadade barn. Dokumentären berättade historien om Svein Erik Berners son, 25 år gamle Eilert, som år 1981 fick trippelvaccinet och några dagar efteråt blev inlagd på Rikshospitalet efter en kraftig vaccinreaktion. Där konstaterade läkarna att han var hjärnskadad, mest troligt på grund av det vaccin han fått. Men hans skada blev inte registrerad hos Folkehelseinstituttet, som hade ansvaret för att registrera och följa upp biverkningar och allvarliga biverkningar (komplikationer).

Med Eilerts fall som utgångspunkt belyste dokumentären hur Folkehelseinstituttet, som producerade och distribuerade vaccinet, mottog talrika problemrapporter om trippelvaccinet, utan att följa upp eller vidarebefordra rapporterna. Vidare dokumenterades att hälsomyndigheterna kände till att det egenproducerade vaccinet inte höll måttet när det gällde folkhälsa, och att rädslan för trippelvaccinets biverkningar gjorde att vaccinproduktionen år 1984 stoppades av dåvarande socialminister Leif Arne Helöe och hälsodirektör Torbjörn Mork.

Dokumentären tog också upp etiska frågeställningar knutna till det nationella vaccinationsprogrammet: en stor statlig myndighet hade i många år fört befolkningen bakom ljuset genom att mörka stora svagheter i vaccinproduktionen, av rädsla för att sanningen om detta skulle stoppa all barnvaccination – vilket skedde i flera andra länder.

Veckan efter att Dokument 2 visade filmen om hjärnskadade Eilert Berner fick redaktionen över 50 förfrågningar från tittarna. Dessa var förfrågningar från anhöriga med vaccinskadade barn. Flera av dem hade blivit avvisade på samma sätt som Berner och några var inte klara över att det fanns ett möjligt samband mellan trippelvaccinet och hjärnskador.

Det politiska ledarskapet i hälso- och omsorgsdepartementet agerade också. Statsrådet Sylvia Brustad krävde en redogörelse från Folkehelseinstituttet, och ärendet kom också upp i Stortingets vanliga frågestund den åttonde november 2006.

”-Så hörde jag pappa ropa: rädda mitt barn, rädda mitt barn! Jag ska bära honom med händerna hela livet om ni bara kan rädda mitt barn!”

Dokument 2: Berners barn from Ole Freeman on Vimeo.

Översättning från norska: Fred S Jarl

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

 1. Jag tycker att det är en rätt så skrämmande människosyn att det kan vara värt att offra några individer för massan.

 2. Jeanette says

  Vad menas med ”egenproducerade vaccin”?

 3. Wolver!ne says

  Jag såg dokumentären härom kvällen och precis som vanligt är det beklämmande att se hur människor behandlas och hur fullständigt onödigt detta lidande egentligen är. Man slås också av hur jämförelsevis samstämmiga de anhöriga är runt om i olika länder, de är i regel absolut säkra på vad som orsakade barnets lidande – vaccinet. Och något som alla läkare borde ha lärt sig men långt ifrån alla praktiserar – lägg stor vikt vid vad föräldrarna vittnar om!

 4. Rose-marie Granath says

  Hur många har blivit sjuka? av de vaccinerade. Det kanske är så att vaccinationen puttar på nåt som ger hjärnskadan, hos några, eller gäller det alla

 5. Jag gissar att det alltid kommer att finnas problem med att veta om man ska lita på myndigheter och experter eller inte.
  I just detta specifika fall verkar det handla om att tillverkningen av vaccinet inte gick till på ett sätt som vore önskvärt, minst sagt. Detta innebär inte att vaccin, i sig, är något ”ont” – det innebär att det verkligen behövs regler och insyn vid tillverkning av mediciner.

  • Linda Karlström says

   … och då är det så himla beklagligt att det i dagens läge inte finns någon insyn som helst vid tillverkning av några mediciner! Vi får inte ens veta vad vacciner innehåller eftersom det anses vara en affärshemlighet. Men in i kroppen på alla spädbarn ska denna cocktail.

 6. Fruktansvärt! Ge ”medicin” som skadar för livet. Hur kan de begära att föräldrar ska lita på stat och läkemedelsindustri? Att få sitt barn skadat är en katastrof men att få det invalidiserat av vaccin i det godas namn är ännu värre…

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: