Finsk baby dog på grund av pneumokockvaccin – föräldrar tvingades vänta ett år på obduktionsresultat

Aleksi dog av vaccin Iltalehti 18.3.2013Det var en vanlig fredagmorgon i mars 2012. Pappa skulle gå för att väcka sin tre månader gamla son Aleksi, medan mamma väntade i sängen. Men i babysängen hittade pappa en död kropp. ”Vår underbara son hade fått vingar under natten”, berättar mamma Marjo Pennanen för finska Iltalehti, Finlands motsvarighet till Aftonbladet.

Översättning och sammanställning: Linda Karlström

Vårdpersonalen som anlände kunde inte göra något. Aleksi hade varit död i flera timmar. På måndag samma vecka hade Aleksi vaccinerats enligt det finska vaccinationsprogrammet, som sedan år 2010 innefattar bland annat pneumokockvaccinet Synflorix. På torsdag fick Aleksi 39-gradig feber, men var ändå vid gott humör.

Efter att Aleksi dött talades det bara om plötslig spädbarnsdöd. Men den moderliga intuitionen talade om för Marjo att vaccinet kunde ha något att göra med dödsfallet. Aleksi hade varit fullt frisk innan vaccinationen.

”I ungefär ett år levde vi i tron, att orsaken till vår lilla sons bortgång var plötslig spädbarnsdöd. Jag hade inte kraft att gå vidare med mina misstankar och reda ut det hela.”

Först ett år senare fick föräldrarna ta del av obduktionsresultaten. Det blev en chock för dem. Som dödsorsak stod det ”allmän infektion”, som högst sannolikt orsakats av pneumokockbakterier.

”Det kom som en bomb i ansiktet. På måndag fick vår son pneumokockvaccin och på fredagmorgon hittades han död. Efter ett år får vi höra, att grundorsaken var en plötsligt uppkommen allmän infektion orsakad av pneumokockbakterier.”

När Iltalehti gjorde lite efterforskningar i pneumokockvaccinets effekter framkom chockerande uppgifter. Barn som deltagit i de finska testerna av pneumokockvaccin har blivit allvarligt sjuka. Barnen har drabbats av långdragna infektioner och inflammationer, men också  av allvarliga neurologiska problem, såsom förlust av tal- och rörelseförmågan samt skelning. Rokotusinfos (en förening som arbetar för allsidig vaccininformation/övers. anm.) ordförande Jyrki Kuoppala berättar att dödsfall på grund av vaccin förekommer. Som ett annat exempel tar han upp ett fall där en fullt frisk baby dog på grund av tuberkulosvaccin som orsakade en allmän infektion. Kuoppala understryker att Institutet för hälsa och välfärd (THL) effektivt underskattar biverkningar.

Vaccinet som Aleksi fick heter Synflorix och tillverkas av GlaxoSmithKline. Samma vaccin användes i ett vaccinexperiment i Argentina år 2008, då 14 spädbarn dog. Det finska läkemedelsverket var enligt Rokotusinfo medvetet om detta, men valde att bortse från problemet.

Vaccin mot pneumokocker, även kallat PCV-vaccin, ges åt alla finländska barn sedan år 2010. Vaccinet administreras i tre doser vid tre, fem och tolv månaders ålder. Det påstås skydda mot hjärnhinneinflammation, lunginflammation, blodförgiftning och öroninfektion. GlaxoSmithKline:s experiment med Synflorix i Finland blev föremål för en utredning i Högsta Domstolen i Helsingfors. Domstolen fann GSK skyldigt till att försöka hemlighålla uppgifter som måste vara offentliga.

Översättning och sammanställning: Linda Karlström

Orginalartikeln finns i Iltalehti 18.3.2013

Kort nätversion kan läsas här

ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

 1. Vaxin mot bakterier? det var nått nytt för mig.. trodde man vaxinerade mot div virus?? verkar konstigt minst sagt.. 😛

 2. ”Orsaken till att vi anser artikeln vara trovärdig är dels att man i artikeln ser kopia på obduktionsrapporten med dödsorsak, dels att jag inte ser varför föräldrarna skulle ljuga i denna fråga. ” – det här tycker jag kunde stått med i artikeln.

 3. Myntet vaccinationer har en förskräckande baksida – som jag ser det.

 4. Jag har precis varit på ”1 års kontrollen” med min son och vaccin.me har verkligen ändrat min syn på vaccin. Jag tackade nej till vaccineringen som jag hade bestämt mig för att göra och de sa OK och fick till svar att ”det inte alls finns samband mellan vaccin och autism”och försökte att få mig att läsa en blogg som heter ”doktorcecilia” någonting som är så kallade ”fördelar” med vaccin och jag tackade och tog emot. Men min syn på vaccin kommer aldrig att ändras för det finns för lite bevis på att vaccin verkligen fungerar och att det är ”ofarligt”. Jag sa att det innehåller bla Formaldehyd och att det är ett starkt cancerframkallande ämne… som svar får jag ”det är sån liten mängd” men hur kan en läkare påstå att det inte är farligt att injicera det i blodomloppet på småbarn när ämnet tas bort ur tex ”sängkläder för barn” för att det är farligt? usch och fy!

  • Jag var också inne och läste ett inlägg på den bloggen. Inte en enda referens/källhänvisning fanns med. Men det behöver man kanske inte uppvisa om man är doktor 😉

 5. Kan du ange källor som Iltalehti använt för denna artikel? Jag skulle gärna läsa Peer review- artiklarna som de använt för att komma fram till sina antaganden, har inte tillgång till Iltalehti så jag kan kolla själv.
  Jag är mycket skeptisk till att ni använder en sensationslysten kvällstidning som fakta, men är beredd att ändra mig om du ger mig mer information att bygga min uppfattning på.

  • Linda Karlström says

   Iltalehti har inte upprättat någon källförteckning, det brukar ju inte sensationslystna kvällstidningar göra. Jag ogillar också kvällstidningar och bojkottar dem i allmänhet. Men ibland lyfter de fram dolda fakta och då är det en fördel att den stora massan är skvallerhungrig. Orsaken till att vi anser artikeln vara trovärdig är dels att man i artikeln ser kopia på obduktionsrapporten med dödsorsak, dels att jag inte ser varför föräldrarna skulle ljuga i denna fråga. Om du vill forska själv i ämnet så hittar du mycket info här:
   http://www.rokotusinfo.fi/
   Där finns en egen flik för FinIP-tutkimus, ifall du vill läsa om undersökningen som föregick godkännandet.

   Eller ville du ha en peer review på att Aleksi dog av vaccin? Det lär du aldrig få. Tyvärr.

   Om du vill läsa Iltalehti så får du nog låna av mig. Jag kan sätta den i din postlåda endera dagen då jag ska in till ”byin”:)

   • Tack för ditt svar.
    Jag är skeptisk till all ”fakta” som inte har källor så Iltalehti behöver jag nog ej. Hoppas det kommer mer info om detta från andra håll också inom kort.
    Jag drar mina egna slutsatser angående vaccin utgående från forskning och expertis, andra får göra vad som känns bäst för dem!

 6. Theresia Kingsley says

  Thank you for making this known to the public. I am meeting so many parents who are afraid to not vaccinate. The more information goes out the bigger of a chance that children (and adults) will be spared sickness, handicaps and death.
  Thank you again!

 7. Britti Widd says

  Nog kan man anse att man ska vara försiktig, har precis förra veckan påbörjat min lilla dotters vaccineringar, hon fick första dosen förra veckan. Men jag använder sunt förnuft och väljer bort vissa vacciner och visst känns det tveksamt om man har gjort rätt då man läser denna artikel ovanför, men Johnny Grimstål kasta inte sten när du bor i glashus… Du påpekar att det är rena rama skrämsel propagandan från staten att du ska vaccinera dig, men vad gör du då? Du har motsvarande skrämselpropaganda för att folk inte ska vaccinera sig, du är t.o.m snäppet värre med att gå in i detalj och smutskastar staten…

  Och jag anser inte att man måste vaccinera sig för allt och jag har valt bort en del vacciner för min dotter men varje person får använda sunt förnuft och välja det dom vill…

  • Ja du Britti. Bra att du använder en del av ditt sunda förnuft. Men! varför inte avstå alla vacciner eller ta alla vacciner om de som du ger din dotter är så bra, snacka om att kasta sten i en ocean. Mina 2 döttrar nu 19 och 21 år gamla har aldrig vaccinerats, och de är idag fortsatt kärnfriska och jag behöver inte mer tjata och uppmana dem att se till att hålla sig friska och akta sig för farbror doktorn. Och Grimståhl har ju alldeles rätt när vi idag ser fakta efter den senaste pandemin? mellan 150 – 500 vaccinskadade, där underlåtenheten att rapportera biverkningar från vaccineringar tyvärr är mycket vanligt. Endast ca 4-5 % rapporteras in till biverkanregistret. Jag vet många föräldrar som undrar över varför deras barn blir sjuka efter en vaccinering och läkarna bryr sig inte ens när föräldrarna berättar att det är efter vaccinering för 1 Tim till uppemot 5 dgr. Men nej, då inte är det vaccineringen det är ju ofarligt att vaccinera sina barn, fortsätt med det säger de bara. Det finns all anledning att varna föräldrar, det finns det hundra tusentals med bevis för.

   • britti widd says

    Ja du Kjell jag använder hela sunda förnuftet till skillnad från många andra… Jag vaccinerar för dom sakern som jag anser är viktigt som stelkramp och motsvarande eftersom vi bor på landet, det är inte frågan om att vara en sarkastisk barnrumpa med att protestera för protestens skull däremot att välja det jag anser att behövs med den info jag har sökt fram.. Och som du kommenterar om att dina döttrar är kärnfriska utan vacciner… Jag är också kärnfrisk med att ha blivit vaccinerad jag t.o.m tog svininfluensa vaccinet själv för några år sen… Men däremot har jag valt bort såna nya vacciner som t.ex rota vaccinet som ändå bara är verksamt i 3 månader för lillon… Det jag däremot önskar är saklig information för både för och nackdelar med vaccineringarna, inte denna klappjakt på att man ska måsta vara helt emot eller helt för. Var och en får göra sina val utan att behöva mötas av sarkasm men ta fram mera vettig info istället för dessa idiotiska kommentarer om att babyn behöver bara dö en gång som nån skrev tidigare åt mig…
    Med såna kommentarer gör ni bara att många med mig väljer att inte lyssna alls på er, om ni däremot ger saklig info utan sarkasm så är det många fler som lyssnar…

    • Britti: Självklart är jag för fria val, vaccinera eller inte vaccinera. Men tyvärr är det så att informationen idag är ensidig. 95% av all info om vacciner kommer från det skolmedicinska läkarskrået. Därför finns vaccin.me, därför kan jag verka sarkastisk, därför finns en underton och ”hjälp mänskligheten” att förstå hur de sakta men säkert förgiftas för ren och skär profit. Nu menar jag ju självklart inte att läkarna bär ansvaret för detta, lika lite som Volvo bär ansvaret för alla bilolyckor med miljoner dödsoffer som följd.

 8. Johnny Grimståhl says

  Det finns en ”skum” metod där man försöker mildra effekten av farliga ämnen, t.ex. vacciner, mha magneter. Men man måste ha en bit av ämnet. Jag fick ett brev, adresserat till mig, från Stockholms Läns Landsting: Ta hand om din hälsa. Det var skrämselpropaganda av värsta sort, jag uppmanades att omgående vaccinera mig mot influensa, annars kunde jag bli allvarligt sjuk och ”influensan kunde kosta mig livet” (jo, det stod så). ”Vaccinera dig gratis innan 28 februari”.
  Så jag klev in på vårdcentralen och bad att få sprutan. Den låg förberedd på ett bord, så jag stoppade på mig den, sa tack och gick. Det blev naturligtvis ett j-a liv, man ringde och hotade med polisanmälan och jag vet inte allt.
  Detta vaccin heter Fluarix och tillverkas av GlaxoSmithKline. Det är förbjudet i Finland (tillåtet för personer äldre än 65 år – vill man bli av med lite olönsamma pensionärer?). Det innehöll ingenting som jag vill ha i min kropp, bl.a. tre cancerframkallande ämnen, ett som kan ge impotens samt formaldehyd (används som bekant för att balsamera lik).
  Så kanske jag kan hjälpa någon vaccinskadad individ, jag har i alla fall ämnet.
  Mitt råd till alla patienter, familj, vänner och elever:
  VÄGRA ALL FORM AV VACCINERING!

  • Haha, det där var ju mycket bra gjort, Johnny! Ska ta och försöka med det nästa gång jag ska till rådgivningen med mina barn =)

   Britti, jag tycker det är bra att du har läst på, och lämnat bort de vaccinationer som du tycker är onödiga! Jag började själv med att välja bort MPR med min äldsta son, och nu med mitt fjärde barn har jag valt bort alla vaccinationer. Nu får ju dina barn i sej mindre gifter än de annars skulle få. Fortsätt läsa på och ta reda på saker om vaccinationer. Själv kan jag rekommendera boken Vaccinationer: Risker och skador.

   Kjell, du berättade om dina nu vuxna barn, som inte blivit vaccinerade, och som är friska. Jag kom att tänka på en bekant till mej, som har en bondgård där det finns getter, kor, hundar och katter. Vi brukar söka mjölk därifrån. Denna kvinna har aldrig fått en vaccination i sitt liv. Hon jobbar ju bland allt som anses riskfyllt; djur, rostiga spikar, jord (de odlar även sina åkrar). Hon är kärnfrisk. Har aldrig sett henne sjuk, eller hört henne klaga på influenssa eller annat. Hon är min förebild. Om hon kan håla sej vid liv bland alla dessa dödliga faror, hur skulle inte då jag kunna det, som inte har djur, och bara en trädgård? (Detta var lite ironiskt sagt).

   Jag har haft tur, som inte fått några större skador (vad jag vet om, man vet ju adrig när de ploppar upp) av vaccinerna. Mina båda pojkar har talstörningar och den äldre har Asperger. Aluminium kan ge neurologiska skador, så jag tror att detta ämne ligger bakom mina söners störningar. Min äldste son slutade jag vaccinera för 3 år sedan, då hade han fått allt utom MPR. Tetanus booster har han inte fått vid 14-års ålder. Min andra son har ännu fått allt utom MPR upp till 4 års ålder. Min äldsta dotter fick rota-vaccinet (och fick det skräpet, förstås), men inget annat. Min yngsta dotter är vaccinationsfri. Döttrarna har varit friska och normalt utvecklade. Den yngsta dottern blev lätt rosslig med pipande andning vid snuva som bebis, man kan ju bara med förskräckelse fundera på hur sjuk (eller död) hon skulle ha varit med alla vaccinationerna därtil? Efter 1-års åldern får hon inte längre pipande andning vid förkylning. Jag tror att hon i bästa fall skulle ha fått astma av dessa vaccinationer.

  • Jan-Åke Jönsson says

   Bra gjort Johnny. Tänk om tusentals gjorde så…

Trackbacks

 1. […] för tillfället stor i Finland. För en månad sedan kom det till allmänhetens kännedom att en liten pojke dött av pneumokockvaccinet, som ges i tre doser till alla spädbarn. För en dryg vecka sedan sände det finska programmet 45 […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: