Medierna i P1 gör program om vaccinfrågan i SVT Debatt

För ett par dagar sedan fick jag mejl från Sveriges Radio P1, som bad mig ringa upp dem. Detta är mycket typiskt svensk media. Varför skulle jag betala dyra utrikessamtal när mainstream media söker kontakt? Jag svarade kort att det är de som får ringa upp mig om de har ärende.

Text: Linda Karlström | Bild: www.healthsentinel.com

Igår, den 15 april 2015, var jag inne i stan och uträttade ärenden hela dagen. När jag kom hem sent på eftermiddagen och äntligen kunde slå mig ner vid middagsbordet ringde telefonen. Min äldsta dotter svarade och meddelade att ”det är någon från Sverige som jobbar på radio”, och ”de har ringt fyra gånger idag”. Verkade alltså mycket angeläget. Jag sa till min dotter att hon får be dem ringa på nytt nästa dag eftersom jag ville äta middag ifred.

Idag, den 16 april, ringde de så igen. Och mycket riktigt var det P1 som hörde av sig. Personen presenterade sig som Mattias Pleijel från programmet ”Medierna”. Han sade att han hade sett mig på SVT Debatt och att de ville göra ett program om detta. Jag blev genast på min vakt (vilket jag dock alltid blir när mainstream ringer). Det var Medierna som för ett par år sedan på ett mycket osakligt och ovetenskapligt sätt anklagade Kalla Fakta för att ha varit oseriösa när de kritiskt granskade hpv-vaccinet Gardasil. Jag visste alltså genast att Medierna är ett program som ogenerat uttrycker sin intima koppling till läkemedelsindustrin. Vad kunde de ha för ärende?

Deras fråga fick mig verkligen att småle. ”Jo, i programmet säger du att 108 barn har dött av mässlingsvaccin de senaste 10 åren. Har du källa på det?” Det var alltså detta som var det brådskande och angelägna ärendet. Ett par sekunder efter att Pleijel yttrat sin fråga hade jag knappat in ”108 children died from MMR-vaccine” i sökmotorn, och vips dök det upp en mycket klargörande artikel med källhänvisningar till CDC:s offentliga siffror och uttalanden liksom screenshots från VAERS där man sökt upp dödsfallen. Jag menar, hur förbaskat svårt kan det få vara att söka information själv när man är en statligt anställd radioreporter?

Med hänvisning till detta är det verkligen rätt roande att Medierna anklagade Kalla Fakta för att ha missat helhetsbilden och inte ha sökt fram vetenskapligt grundade fakta. Kalla Fakta hade arbetat med sitt Gardasilreportage i flera månader, de hade rest till andra sidan jorden för att träffa de forskare som arbetar med vaccinet i fråga, och de hade också letat upp en ung kvinna i Sverige som drabbats av Guillain-Barrés syndrom på grund av Gardasil. Någonting säger mig att Kalla Fakta hade gjort bra mycket mer research än Medierna någonsin själva kommit i närheten av. Med tanke på Mediernas nyligen demonstrerade (icke-)förmåga att själva gräva fram fakta är det dock inte förvånande att de gick ut med sådana här anklagelser mot Kalla Fakta.

Hur som helst, jag mejlade länken till Pleijel. Något tack har jag inte fått. Och nu ska det bli spännande att se vad Medierna tänker göra med dessa siffror. Här är några möjliga utfall:

 1. De bortförklarar alla dödsfall åsamkade av mässlingsvaccin med det klassiska ”det finns inga bevis för att dödsfallen är orsakade av vaccinet”. Om man låter bli att undersöka och utreda varför tidigare friska småbarn plötsligt blir oförklarligt sjuka och dör en kort tid efter vaccination, så kan man naturligtvis tacksamt nog använda detta resonemang. Ansvarslösheten i detta torde dock vara uppenbar för alla som kan tänka till lite grann. Jag vill också understryka att avsaknad av bevis på samband inte är det samma som bevis på avsaknad av samband.
 2. De bortförklarar alla dödsfall med att ”om inte alla barn vaccinerades så skulle det ha varit långt fler som skulle ha dött av mässlingen. Lite spill får man räkna med”. Också en klassiker. Problemet är bara att dödsfallen orsakade av mässling i princip hade upphört redan innan vaccinet fanns tillgängligt på marknaden. (se ovanstående diagram)
 3. De bortförklarar alla dödsfall med att det inte är samma vaccin som används i Sverige, och därför behöver vi inte bry oss om de anmälda dödsfallen. Problemet är bara att vi köper in mässlingsvacciner från precis samma tillverkare som USA, och dessa vacciner byter namn beroende på vilket land de marknadsförs i. Same same but different.

Så, varsågoda Medierna i P1. Bara att välja och vraka. Eller så tar ni alla tre alternativen. Ni har ju besökt Vaccin.me flitigt de senaste dagarna så ni läser säkert detta också. Akta er bara för att verka vaccinkritiska! Då kunde det ju verka som att ni står på folkets sida.

Text: Linda Karlström


ANNONS

Hälsofrihet NHFsweden

Comments

 1. Linda du är Fantastisk!
  Lysande och klar var du i SVT Debatten
  Får du assistans och support för att organisera Dig?
  Kan tänkta att det kan behövas hjälp när medier o läkemedels industrin
  försöker mobilisera sig…
  Mvh
  Pierre

 2. Hej Linda, hur kan vi hjälpa dig i din kamp för klargörande om farorna med Vaccination?
  Mvh
  Pierre

  • Linda Karlström says

   Tack Pierre för din fråga! Det är inte så där alldeles lätt att ge ett entydigt svar. Ni kan nämligen hjälpa på många sätt. Ett av dem har ni redan uppfyllt – nämligen uttryckt ert stöd i form av fina kommentarer! Andra sätt ni kan hjälpa på är att sprida budskapet – det är ju det som är det viktigaste. Jag försöker inte få människor att tränga sig på andra och säga till andra hur de ska göra, men det jag önskar är att vi som är medvetna om de stora farorna med vaccin ska så små frön hos andra som inte ännu har insett riskerna. Köp boken ”Vaccinationer – risker och skador” och ge den till nyblivna föräldrar med kommentaren att ”Jag önskar så innerligt att jag skulle ha haft den här till hands när jag fick barn, så nu passade jag på att ge den till er!” Sedan behöver man inte säga mer. Man kan också skriva debattartiklar till sin lokaltidning, alltid öppnar det upp ögonen på någon.

   Ett annat sätt att hjälpa är att länka till artiklar på vår sajt runtom i bloggosfären. Man kan också donera pengar till Vaccin.me, för att hjälpa oss att betala webbhotellet. Vi skulle också vilja trycka upp små flyers vilket kostar pengar.

   Några tips bara, och jag är säker på att ni kommer på fler själva!

   KRAM!

 3. Men var eller var den pojke i Tyskland som dog i mässlingen vaccinerad? Medierna påstår ju att han INTE var det, efter att ha ringt till sjukhuset där pojken vårdades.

  Mvh/B

  • Linda Karlström says

   Inget sjukhus får ju lämna ut uppgifter om sina patienter till någon utomstående som ringer och ställer frågor. Så att Medierna påstår att de ringt sjukhuset och fått veta att han var vaccinerad ger jag inte ett ruttet öre för. Det finns tyska artiklar på nätet som säger att han var vaccinerad mot mässling, och bekanta till familjen berättar samma sak. Vi håller på att utreda frågan och få klara bevis på hur det verkligen förhåller sig. Familjen har meddelat att det vill vänta med att gå ut i media tills den värsta sorgen har lagt sig.

 4. Kristina says

  STORT TAKK!! Linda!

 5. Jag har lyssnat på inslaget i Medierna. Förutom jönsiga paralleller av typen ”vi kan lika gärna sitta och diskutera om jorden är platt” och grundtesen att här står minsann vetenskap mot åsikter, så påstods det saker om Lindas faktapåståenden i debatten; att barnet i Tyskland som dog inte alls var vaccinerat och att de 108 dödsfallen i USA kunde bero på lite vad som helst. Ser fram mot dina kommentarer på det.

  • Linda Karlström says

   Jo jag har precis lyssnat på Medierna. Jag ska återkomma. Hade lust att kommentera på Mediernas egen sajt men tydligen måste man logga in på något sätt och det orkade jag inte. Detta var vad jag hade tänkt skriva till dem:

   Det är ganska intressant att en public service-kanal som P1 klassificerar vaccintillverkarnas egen produktinformation som vidskepelse. Likaså är det intressant att P1 bortförklarar vetenskapliga studier publicerade i medicinska journaler som kvacksalveri. Men det är bra att veta var ni står P1! Med denna fart kommer ni att dränka er själva, snabbare än ni tror. Kanske det vore på sin plats att göra lite research först innan ni nästa gång går ut och gör dylika skrattretande påståenden som nu? Eller kommer ni att fortsätta vara en pudel i knät på läkemedelsindustrin?

   • Jag har en aning av att det här steg för steg håller på att gå dem ur händerna. Jag kikade just på recensionerna av Humphries/Bystrianyks bok inne hos Amazon och blev förvånad av den flodvåg av positiva och välskrivna recensioner som strömmar in. När jag började informera mig för 20 år sen (och sen valde att inte ge mina döttrar en enda spruta) var allting otroligt svårtillgängligt och obskyrt. Ska bli spännande att se vart detta leder. Känns ju rena George Orwell när man hör representanterna för medier och medicinsk överhet uttala sig när man har läst på lite.

    Det är ett fantastiskt jobb ni gör.

 6. Jan-Åke Jönsson says

  Lysande.

 7. Klockrent!

 8. Elisabeth Falk says

  Du var jättebra i TV! Linda!
  Var på ditt möte i Malmö för flera år sen, blev redan då mycket imponerad av din kunnighet, saklighet. Du är verkligen påläst. Det kan man ju inte säga om läkarna precis.

  Barnläkaren ville ju ha en diskussion, hm om man kommer till hennes resultat?

  Heja Linda!
  Gör vad jag kan för att sprida infon!
  Elisabeth Falk

 9. ETT STORT TACK! LINDA

Trackbacks

 1. […] Saldot efter Sveriges Radios insats i programmet Medierna lördagen den 18 april 2015 gav Linda Karlström två av tre rätt. Medierna prickade in både det första och andra alternativet som Linda Karlström hade serverat dem i en tidigare artikel.  […]

 2. […] prickade in både det första och andra alternativet som jag (Linda) hade serverat dem i min tidigare artikel. Ni hade inte behövt vara så blygsamma Medierna, ni hade fått ta det tredje alternativet […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: